Thu. Sep 19th, 2024

Opschudding in de vijfde etappe van de Dauphiné. Waar iedereen zich opmaakte voor een sprint, ging plots het halve peloton tegen de vlakte op een spekgladde strook. Ook Remco Evenepoel en Primoz Roglic deelden in de schade, maar stonden gelukkig weer overeind. “Ik ben opnieuw op mijn schouder gevallen, maar alles voelt oké”, stelde Evenepoel gerust. Een winnaar kregen we niet – de rit werd definitief geneutraliseerd. Verliezers waren er genoeg, en zeker Visma-Lease a Bike vloekt erop los.

Daar zat hij dan, in het gras, aan de rand van de weg, na alweer een nieuwe valpartij. In de chaos van de val zoomde de camera van France 2 in op de geletruidrager die minutenlang in de berm bleef zitten. Veel sneller dan hij zelf wil wordt Remco Evenepoel een ervaringsdeskundige in de materie. Gelukkig was de schade dit keer veel minder erg dan twee maanden geleden in de Ronde van het Baskenland.

“Het belangrijkste is dat ik nog leef”, relativeerde Evenepoel al snel zijn zware crash. “Vorig jaar reed ik een wedstrijd waar de renner tien seconden na mij dodelijk is verongelukt (Gino Mäder verongelukte in de Ronde van Zwitserland, red). ”Het had hier erger kunnen zijn. Ik dacht eerst de renners die voor mij vielen nog te kunnen ontwijken, maar dan kwam er iemand van links onder mijn fiets gegleden. Omdat ik aan het remmen was met de voorrem, ging ik overkop met die schade aan de rechterkant tot gevolg: knie, schouders en heup zijn geraakt.”

Evenepoel dankte zijn helm en wees nog eens op het belang ervan, maar was na de valpartij even aangeslagen. “Even kwamen er donkere gedachten in me op en had ik een somber gevoel. Misschien niet onlogisch, na wat ik eerder heb meegemaakt. Mijn knie voelde aanvankelijk ook slecht aan. Ik kon ze niet meer bewegen, al bleek dat vooral de eerste impact te zijn. Toen ik in mijn oortjes dan snel hoorde over de logische neutralisatie, kon ik het even laten bezinken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *