Thu. Sep 19th, 2024

Feyenoord heeft zich in de stadsderby tegen Sparta goed hersteld van de Europese nederlaag in Rome tegen Lazio (4-2). In de Kuip werd het 3-0 met als uitblinker Javairô Dilrosun, die verrassend als aanvallende middenvelder stond opgesteld.

Uitgerekend aanvoerder Orkun Kökçü verzorgde de opmaat naar die ruime zege. Hij maakte zich na de verloren Europa League-wedstrijd tegen Lazio nog kwaad om teamgenoot Santiago Giménez, die de strafschop opeiste terwijl Kökçü bovenaan het lijstje penaltynemers staat. De Turks international liet die discussie vanavond in de Kuip nog verder verstommen door al na vijf minuten toe te slaan tegen stadsgenoot Sparta. Hij legde met links aan van buiten het strafschopgebied en doelman Nick Olij was kansloos. Voor Kökçü was het zijn zestiende eredivisiedoelpunt, waarvan elf van buiten het strafschopgebied.

Een blunder van keeper Olij, nog voor rust, zorgde daar uiteindelijk voor. Hij leverde eerst zomaar een bal in bij Feyenoord en in de aanval die daaruit ontstond, tastte hij helemaal mis op een schotje van Javairô Dilrosun. De 24-jarige buitenspeler stond als aanvallende middenvelder opgesteld en groeide op die positie uit tot uitblinker, met als bekroning de 2-0 tegen Sparta.

Voor Olij was het de tweede keer dat hij in de Kuip keepte én blunderde, nadat hij in 2020 in de halve finale van de KNVB-beker met NAC met 7-1 verloor van Feyenoord. Toen hielp hij de Rotterdammers aan een doelpunt door tegen spits Robert Bozenik aan te schieten.

Met de zege op Sparta vervulde Feyenoord zijn sportieve plicht en kan de focus van de Rotterdammers op een pittige week, met donderdagavond (18.45 uur) de Europese wedstrijd tegen Sturm Graz en zondag de topper in Eindhoven tegen PSV (14.30 uur). Sparta ontvangt komende zaterdag FC Groningen (16.30 uur).