Thu. Sep 19th, 2024

RC Genk heeft in de persoon van Paul Onuachu (28) een fenomeen in de rangen. Een blik op de cijfers leert dat enkel Robert Lewandowski en Erling Haaland productiever zijn dan de Gouden Schoen. Meer zelfs: de Nigeriaan is de beste kopper van Europa. Bij de competitieleider hopen ze dat hun spits ook na januari nog in Limburg voetbalt.

Op 1 oktober, op Oostende, begon Onuachu te scoren om vervolgens niet meer te stoppen. Zes speeldagen later staat de teller op twaalf treffers en is hij topschutter van de Jupiler Pro League. “Je mag niet onderschatten welke weg Paul de voorbije maanden heeft afgelegd”, zei Wouter Vrancken na Onuachu’s vierklapper tegen Charleroi (4-1).

De conditionele achterstand is helemaal weg. “De fysiektrainer zei me dat hij tegen Charleroi 30 procent meer sprintjes heeft getrokken dan in zijn vorige topprestatie. Daar kan je alleen maar respect voor hebben”, aldus nog Vrancken, die zal hopen dat zijn spits in januari uit handen van de buitenlandse clubs blijft. Tot dusver heeft zich niemand voor Onuachu gemeld in de Cegeka Arena, ook het in de zomer geïnteresseerde Wolves niet. Maar Genk beseft dat hij in de kijker staat. Je weet dus nooit.

Sinds het seizoen 2020-2021 maakte Onuachu 66 competitiedoelpunten. In de tien Europese topcompetities maakten in die periode alleen Robert Lewandowski (89) en Erling Haaland (67) er meer.

Onuachu is vooral een killer in de zestien. Van zijn 75 doelpunten in de Jupiler Pro League scoorde hij er slechts één van buiten het strafschopgebied; op 15 oktober van dit jaar, tegen OH Leuven (0-1). Gezien zijn lengte hoeft het niet te verbazen dat hij met het hoofd bijzonder efficiënt is. Afgelopen vrijdag Charleroi knikte hij er nog twee binnen.

Het maakt hem zelfs de beste kopper van de tien sterkste Europese competities. Sinds 2020-2021 was hij goed voor 21 kopbalgoals. Harry Kane (Tottenham) en Andy Delort (Nice) volgen op gepaste afstand met vijftien en dertien stuks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *