Tue. Sep 17th, 2024

De eerste Belgische medaille op de Paralympische Spelen in Parijs is een zilveren exemplaar. Baanwielrenner Ewoud Vromant (40) pakte die zonet op de 3 kilometer individuele achtervolging in de MC2-klasse. Onze landgenoot moest in de finale zijn meerdere erkennen in topfavoriet en wereldrecordhouder Alexandre Léauté.

Vromant stond na een kilometer al bijna drie seconden in het krijt, maar hield zijn achterstand nadien beperkt. Onze landgenoot finishte uiteindelijk in een tijd van 3:28.062, waarmee hij twee seconden trager was dan de 23-jarige Fransman (3:26.015). Het brons was voor de Brit Matthew Robertson (3:30.497), die in de strijd om de derde plek ruim drie seconden sneller was dan de Japanner Shota Kawamoto (3:33.488).

De 40-jarige Vromant moest twaalf jaar geleden z’n rechterbeen laten amputeren nadat er een tumor was ontdekt in zijn bovenbeen. Het leek daarom misschien opvallend dat hij het in de finale moest opnemen tegen Léauté, die wel nog beide benen heeft. Maar door een verlamming verloor hij 95 procent van de spierkracht in zijn rechterbeen. Elke G-pistier wordt vooraf medisch gekeurd, om zo te bepalen in welke categorie hij of zij mag deelnemen. De uiteindelijke beslissing ligt dan bij de UCI, de internationale wielerunie.