Thu. Sep 19th, 2024

Vier dagen na een principieel akkoord tussen Napoli en Chelsea is de transfer van Romelu Lukaku (31) nog altijd niet afgerond. Abnormaal is dat niet. De reden waarom overgangen naar Napoli vaker langer aanslepen, is gekend: hun speciale regeling voor de zogenaamde portretrechten. Eens in die deals de punten en komma’s verzet zijn, kan ‘Big Rom’ tekenen in het zuiden van Italië.

Napoli maakt zich klaar voor de komst van zijn topaanwinst. Lukaku wordt woensdag in Rome verwacht, zo schrijven plaatselijke media. Napoli laat zijn nieuwe spelers traditiegetrouw medisch keuren in Villa Stuart, een privéziekenhuis in de Italiaanse hoofdstad.

Chelsea en Napoli hebben sinds vrijdagavond een akkoord over de transfer van Lukaku voor 30 miljoen euro. Voor de speler ligt in Napels een contract klaar tot 2027. Er moesten de afgelopen dagen echter nog enkele zaken worden uitgeklaard rond de portretrechten.

Wat zijn portretrechten?

Voetbalclubs benutten hun beste spelers commercieel. Ze hebben tientallen officiële partners—merken die zich willen associëren met het succes van de club of specifieke spelers. Afhankelijk van de sponsorovereenkomst mogen deze merken in ruil de club of haar meest tot de verbeelding sprekende spelers in hun advertenties opvoeren.

Daarom sluiten clubs deals met hun spelers over zogenaamde portretrechten—het recht om hun afbeelding te gebruiken. Deze term moet breed worden geïnterpreteerd. Het gaat verder dan de foto of het gezicht van de sporter alleen: ook de handtekening, de initialen, de stem, de naam en andere opvallende persoonlijke kenmerken, zoals een typerend kapsel, kunnen hieronder vallen. Eigenlijk elk item van merchandising dat op de markt kan worden gebracht en aan een speler kan worden gelinkt.

Spelers krijgen jaarlijks een contractueel vastgelegde som om (een deel van) hun ‘gezicht’ te lenen, afhankelijk van hun commerciële waarde. Voor Lukaku was dat destijds bij Manchester United 10 miljoen euro voor vijf jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *