Thu. Sep 19th, 2024

Daar staat Ben O’Connor dan, met een toch wel grote voorsprong in het algemene klassement van de Vuelta. Maken ze zich bij Visma-Lease a Bike zorgen? “Hij is absoluut een gevaar voor de eindzege”, zegt Cian Uijtdebroeks. Ook Mauri Vansevenant noemt de Australiër nu “kandidaat-winnaar”.

Ben O’Connor nestelde zich in de vlucht en rondde het knap af. Maar vooral: hij heeft nu in het algemene klassement een voorsprong van 4’51” op eerste achtervolger Primoz Roglic. Andere klassementsmannen volgen nog wat verder. Sepp Kuss en Cian Uijtdebroeks, het duo van Visma-Lease a Bike, op 6’05” en 7’07”, bijvoorbeeld.

“Het was van in het begin enorm zwaar”, vertelt Uijtdebroeks bij VTM NIEUWS. “Op een gegeven moment reden er dertig renners weg. Toen Carapaz en Arensman gingen, heb ik nog geprobeerd ernaartoe te rijden. Maar dat was teveel gevraagd, ik heb niet die explosiviteit.” En dus zat Visma-Lease a Bike in de verdrukking. “De kopgroep nam wel heel veel voorsprong. En wij hebben de voorbije dagen al veel energie verspeeld. We kunnen niet elke dag op kop rijden. Het is spijtig dat ze zo ver uitliepen. En dat we weinig steun kregen van andere ploegen.”

Het gevolg is wel dat O’Connor nu elke favoriet ferm onder druk zet. De Australiër is niet zomaar iemand. Hij werd dit jaar vierde in de Giro en was ook al de kopman van AG2R in de Tour. Uijtdebroeks: “Ja, zijn voorsprong is groot. En hij is dus een gevaar voor de eindzege. De Vuelta is natuurlijk nog lang. En ook Florian Lipowitz (eveneens in de vlucht en nu vierde in de stand, red.) mogen we trouwens niet onderschatten.”

Ook Mauri Vansevenant, die samen met O’Connor in de ontsnapping zat en zelf uiteindelijk zevende werd, ziet de Australiër ver komen. “De beste heeft vandaag gewonnen. Zijn voorsprong is ook redelijk groot. Hij mag nu nog een slechte dag hebben en twee minuten verliezen, dan heeft hij nog steeds drie minuten over. Hij is zeker kandidaat-winnaar.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *