Thu. Sep 19th, 2024

Heeft hij een geheim wapen? Wout van Aert (29) verkende de Parijse wegen op de Olympische Spelen met twee volle wielen. Het is wel degelijk een optie voor de tijdrit van zaterdag, áls de omstandigheden meezitten. “Want de wind mag niet te hard blazen”, zegt Van Aert bij VTM NIEUWS.

Opvallend beeld tijdens een trainingsrit van Wout van Aert. Hij verkende in de straten van Parijs – zaterdag staat de tijdrit geprogrammeerd op de Olympische Spelen – niet met één, maar met twee volle wielen. Een vol achterwiel in een tijdrit, dat zie je wel vaker. Maar twee gesloten wielen is, op de weg, een stuk minder alledaags. Omdat het onder controle houden van de fiets dan een pak lastiger is. In bochten, maar ook als er een forse (zij)wind staat.

Wordt het Van Aerts geheime wapen, op een parcours dat biljartvlak is en waar de bochten tamelijk schaars zijn? Het gebruik van twee dichte wielen bij een tijdritfiets is alvast toegestaan door de UCI.

“Ik ben hier natuurlijk niet om materiaal uit te testen”, vertelt Van Aert er zelf over. “Maar ik denk wel dat het een goeie optie kan zijn. We zijn daar al even mee bezig. Je kan er nóg sneller door fietsen, maar de omstandigheden zullen geschikt moeten zijn. Vooral de wind mag niet te hard blazen, want je moet natuurlijk nog in staat zijn om de controle over de fiets te behouden. In principe staat er zaterdag, op dit ‘stadscircuit’, geen al te felle wind door de vele gebouwen. Maar pas op de koersdag zelf zullen we de knoop doorhakken of ik ermee start of niet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *