Thu. Sep 19th, 2024

Het peloton in de Tour geniet vandaag van de tweede rustdag. Een moment voor persbabbels, koffieritjes en herstel, maar ook voor tussentijdse analyses. Ook op financieel vlak: wat verdienden de ploegen tot dusver? En wie spant de kroon? Een overzicht.

Tadej Pogacar is dé heerser in deze Ronde van Frankrijk en dat is ook te zien aan het prijzengeld. In de ranking steekt UAE Team Emirates er met kop en schouders bovenuit. Dankzij de drie ritzeges van Pogacar, z’n twee tweede plaatsen en al die dagen in de gele trui incasseerde de ploeg uit de Emiraten in vijftien etappes al 90.380 euro. Dat is zo’n 17.000 euro meer dan de ietwat verrassende tweede: Intermarché-Wanty. Biniam Girmay bracht met z’n drie ritoverwinningen en de dagen in de groene trui, die hem niet meer lijkt te kunnen ontsnappen, het leeuwendeel van de 73.880 euro in het laatje.

Opmerkelijk: het grote Red Bull-BORA-hansgrohe, dat een nieuw superteam moet worden, bengelt onderaan en staat pas voorlaatste met 8.340 euro. De Duitse ploeg kende natuurlijk al de nodige dosis pech met de valpartijen en bijhorende opgaves van Aleksandr Vlasov en, nog belangrijker, Primoz Roglic. Een topviernotering van de Sloveen, waar hij naar op weg leek, had de cijfers wat groener kunnen doen kleuren.

Tot slot nemen we nog de overige Belgische teams onder de loep. Alpecin-Deceuninck (44.050 euro) boerde onder meer dankzij de twee sprintzeges van Jasper Philipsen net beter dan Soudal Quick-Step (38.860 euro), dat het vooral moest hebben van de tijdritoverwinning van Remco Evenepoel en diens goeie prestaties in het algemeen klassement. Lotto Dstny geraakte tot dusver niet verder dan enkele ereplaatsen met Arnaud De Lie en verdiende zo voorlopig 15.230 euro, waarmee het pas zestiende is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *