Thu. Sep 19th, 2024

Jasper Philipsen heeft de derde rit in de Tour gewonnen. Onze landgenoot van Alpecin-Deceuninck was in Pau sneller dan Wout van Aert, die voor de tweede opeenvolgende dag op de tweede plaats strandde. Onderweg roerden de klassementsmannen zich een paar keer in de wind, maar aan de finish waren er geen verschillen te noteren.

Zonder de onfortuinlijke Primoz Roglic trok het Tourpeloton zich op gang in Agen voor een etappe die twee kanten op kon. Er kon in Pau gesprint worden om de zege, maar door het glooiende parcours was ook een sterke vlucht niet bij voorbaat kansloos. En dan was er ook nog de wind die verleidelijk stond om waaiers te trekken.

Al na enkele kilometers trok een omvangrijke kopgroep van 22 renners op avontuur. Onder hen enkele mooie namen als Arnaud De Lie en Mathieu van der Poel, maar ook Adam Yates. En dat bleek een probleem: de Brit stond vanochtend ‘slechts’ op 6’59” van gele trui Pogacar en dreigde zo een bedreiging te worden voor de podiumkandidaten.

Een hevig gevecht tussen de kopgroep en het peloton barstte los. Juan Ayuso was daarvan het grootste slachtoffer: de nummer negen van het klassement, en een ploegmaat van Pogacar, gaf ziek op.

Voor Wout van Aert ging het nog niet snel genoeg. Op een stuk zijwind gooide onze landgenoot er de beuk in met enkele ploegmaats, waaronder Vingegaard, in z’n zog. Ook Pogacar was meteen mee, Remco Evenepoel niet. Maar de witte trui zette de scheve situatie recht door met één indrukwekkende inspanning naar het groepje toe te rijden. Een ferme streep.

Lang duurde het feestje niet, want Ineos Grenadiers bluste het brandje – kopman Carlos Rodriguez was niét mee. De hergroepering betekende niet dat het tempo stokte, want Adam Yates reed nog steeds voorin. Na een strijd die in totaal twee uur duurde viel het kwartje dan toch naar de kant van het peloton. De koers kon opnieuw beginnen met nog 70 kilometer te gaan.

Dat had Visma-Lease a Bike begrepen. De troepen van Vingegaard staken het waaiervuur nog eens aan de lont, Evenepoel en Pogacar deden gretig mee. Het peloton scheurde, maar ook nu bleef het niet duren. Door het nieuwe vuurwerk werd Mark Cavendish uitgeteld voor een mogelijke sprint, die steeds waarschijnlijker werd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *