Thu. Sep 19th, 2024

Spanje heeft de clash der titanen gewonnen. ‘La Roja’ versloeg gastland Duitsland met 2-1 na verlengingen en plaatste zich voor de halve finales. De winning goal van Merino viel in het absolute slot. In Duitsland zal er veel te doen zijn om een niet-gefloten strafschop.

Opvallende keuzes bij Duitsland. Julian Nagelsmann koos voor Can op het middenveld. Hij moest Fabian Ruiz – “een onderschatte speler”, aldus Nagelsmann – uit de match houden. Op de flank kreeg Sané de voorkeur op Wirtz.

Toch was het Spanje dat voor het eerste doelgevaar zorgde. Na een omschakeling trapte Pedri te centraal om Neuer te verschalken. Diezelfde Pedri zou een handvol minuten later… van het veld hinken. Nadat hij stevig werd aangepakt door Kroos – hoe bleef dat zonder kaart? – verdraaide hij zijn knie. Afwachten hoe ernstig zijn blessure is. Een streep door de Spaanse rekening was het in elk geval.

Een zinderende eerste helft kregen we niet, vervelen deed het evenmin. Vooral met dank aan Spanje. Ruiz trapte vanop afstand een meter over, Williams stuitte vanuit een scherpe hoek op Neuer, die ook Olmo van een doelpunt hield. De Spanjaarden lieten een goeie indruk.

Niet dat Duitsland zó onderlag, maar qua kansen creëerden zij weinig. Een kopballetje van Havertz recht op de doelman – that’s it.

Can en Sané bleven bij de pauze in de kleedkamer, Andrich en Wirtz kwamen erop.

Verschil maakte dat niet. Want Spanje klom al snel op voorsprong. Yamal – weer hij – met de perfecte assist voor Olmo. De middenvelder, ingevallen voor Pedri, plaatste in één tijd in de verste hoek binnen (1-0). Klassegoal.

Nagelsmann greep meteen in en gooide Füllkrug in de strijd. Duitsland zette alles op alles. Na een uitstekende aanval trof Füllkrug de paal. Pech. Havertz liet op zijn beurt een flater van doelman Simon onbestraft – zijn lob ging over. Spanje probéérde te overleven, maar in de 89ste minuut slikte alsnog de gelijkmaker. Prima terug gekopt van Kimmich richting Wirtz, die met een gekruist schot via de paal raak trof: 1-1. Verdiend.