Thu. Sep 19th, 2024

Merih Demiral, de Turkse verdediger die op het EK in de achtste finale tegen Oostenrijk (1-2) twee keer scoorde, ligt onder een vergrootglas bij de UEFA. De Turk zou zijn tweede treffer met de ‘wolvengroet’ hebben gevierd, een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse groepering Grijze Wolven. De groet is in Oostenrijk sinds een aantal jaar verboden en in Duitsland staat de groep onder toezicht. Een schorsing tegen Nederland dreigt, maar Demiral zelf is zich van geen kwaad bewust.

Na de 0-2 tegen Oostenrijk verwees Merih Demiral naar de Grijze Wolven door zijn middel- en ringvinger van beide handen naar zijn duimen te brengen, terwijl hij zijn wijsvingers en pinken in de lucht hield. De middelste vingers vormen het hoofd van de wolf, de wijsvinger en pink de oren. Het gebaar wordt door aanhangers van de groepering gebruikt.

De Grijze Wolven zijn berucht om aanvallen op minderheidsgemeenschappen in Turkije en daarbuiten. In 2021 riep het Europees Parlement de lidstaten op om de Grijze Wolven-beweging het label terreurorganisatie te geven en de groep in Europa te verbieden

,,De manier waarop ik feest vierde, heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit”, verklaarde Demiral. ,,Daarom maakte ik dit gebaar. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten. Er was geen verborgen boodschap. We zijn allemaal Turken, ik ben erg trots om Turk te zijn en dat is het doel van dit gebaar. Ik hoop dat ik meer kansen krijg om dit gebaar te maken. Ik wilde gewoon laten zien hoe gelukkig ik ben.”

Ook op X liet Demiral weten achter zijn actie te staan. ‘Hoe gelukkig is degene die zegt dat hij een Turk is!’, schrijft hij bij een foto waarop te zien is dat hij de wolvengroet brengt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *