Thu. Sep 19th, 2024

Remco Evenepoel heeft z’n eerste dag in de witte trui in de Tour goed en wel overleefd. In het gezelschap van Tadej Pogacar kwam hij door de grote valpartij in de finale met achterstand over de finish, maar tijdsverlies leverde hem dat niet op. Morgen volgt de eerste serieuze test op de Col du Galibier. Onze landgenoot zal het wel zonder Casper Pedersen moeten stellen. De Deen kwam zwaar ten val en moet de Tour verlaten met een gebroken sleutelbeen.

Vingegaard 68, Evenepoel 40, Pogacar 38, Carapaz…14. Het was uiteindelijk de Ecuadoriaan die de quarté voorin het klassement herschikte. En zo vond de wittetruidrager het meer dan goed. “Ik moest niets vandaag. Tenzij op het gemak binnenkomen. En dat is gelukt.” Dat het het risico niet waard was, vond Yves Lampaert, die zijn kopman veilig mee binnenbracht. “Voor hetzelfde geld lag hij bij de val, met zware gevolgen, en zat zijn Tour er nu al op. Altijd hectisch, zo”n eerste massasprint. Maar Remco bleef heel rustig.

Exact ook hoe ploegleider Tom Steels erover denkt. “Zoals Briek Schotte zaliger het ooit verwoordde: ‘Je moe zere rien, aje zere moe rien. En aje nie zere moe rien, moeje nie zere rien.’ (lacht) Het tempo zal sowieso hoog liggen. Wat niet betekent dat er al ‘zotte’ dingen zullen gebeuren. Sommige jongens – daarom niet wij! – zullen het risico nemen om na een sterke klim voluit te gaan in de afdaling, anderen zullen behoudend koersen. Als er een aanval komt van Pogacar en/of Vingegaard moeten we zeker meekoersen. Maar eerlijk gezegd verwachten we niet dat er nu al met minuten zal worden gegoocheld. Zoals Remco nu aan het rijden is, denk ik niet dat hij bang moet zijn.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *