Thu. Sep 19th, 2024

Schotland en Zwitserland hielden elkaar in evenwicht (1-1). Good old Xherdan Shaqiri kroop in een heldenrol met een knappe gelijkmaker die Zwitserland met één been in de achtste finales zet. “De grote wedstrijden zijn voor mij gemaakt”, zei Shaqiri. Schotland mag met het punt hoop blijven koesteren. De laatste groepsmatch tegen Hongarije kondigt zich aan als een echt ‘do or die’-duel.

Schotland was uit op eerherstel na de 5-1-pandoering tegen EK-gastgever Duitsland. De Schotse fans lieten er hun goed humeur niet door vergallen: nu palmden ze de straten van Keulen in met hun doedelzakmuziek. Het scenario op het veld leek gunstiger te verlopen. Schotland zette de toon en kwam nog voor het kwartier op voorsprong na een counter. De op links aangespeelde McGregor legde terug naar McTominay. Zijn schot leek maar een opraper voor de Zwitserse doelman Sommer, maar dat was buiten de al even onnodige als ongelukkige tussenkomst van zijn ploegmaat Schär gerekend: de deviatie bracht Schotland op 1-0.

Schotland zou niet lang van die voorsprong kunnen genieten. Enter Shaqiri: de grote naam van het Zwitserse voetbal lijkt na zijn transfer naar Chicago Fire op de terugweg: in de eerste groepswedstrijd bleef hij ook aan de bank gekluisterd. Maar nu gestart in de basis toonde hij nog maar eens zijn goede voeten. Hij profiteerde van een dramatische terugspeelbal en krulde de bal fraai in de winkelhaak. Shaqiri sprak na de match laconiek over zijn goal: “Ik wilde knalhard profiteren van de fout van de tegenstander. Ik zag de keeper wat ver uit zijn doel staan en dacht: ‘Kom, draai deze erin.’ Ik mag blij zijn dat ik daarbij mijn knieën niet blesseerde. (lacht). Maar het was natuurlijk wel een belangrijk doelpunt.”

Zijn gelijkmaker heeft ook een historische waarde: Shaqiri wist zo in zijn zesde grote eindtoernooi op rij voor Zwitserland te scoren. Eerder trof hij raak op de WK’s van 2014, 2018 en 2022 en de EK’s van 2016 en 2021. Ook komt hij in de recordboeken van zijn thuisland als enige Zwitserse international die in actie kwam op zeven eindtoernooien. “Grote wedstrijden zijn voor mij gemaakt”, zei Shaqiri nog. “Ik hoop dat ik zo in de herinnering zal blijven.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *