Thu. Sep 19th, 2024

Frankrijk deed tegen Oostenrijk, in tegenstelling tot de Rode Duivels, wel wat moest in z’n openingsmatch. Een zuinige 0-1-zege, dankzij een owngoal, volstond voor Les Bleus. Toch startte Frankrijk ook met zorgen aan het EK, want Kylian Mbappé moest in het slot met een gebroken neus gewisseld worden.

Vlak na de opdoffer voor de Rode Duivels begon ook toernooifavoriet Frankrijk aan zijn EK. Zonder Camavinga of Tchouaméni op het middenveld, wél met ervaren rot N’Golo Kanté, net als vele anderen tegenwoordig aan het werk in Saoedi-Arabië. Wat een dijk van een match zou hij uiteindelijk spelen. Voorin omringden Griezmann, Thuram en Dembélé speerpunt Mbappé. Weelde.

De ster van Les Bleus, die zondag vooral opviel met een politiek statement, tekende ook voor het eerste Franse gevaar. Bij een eerste uitbraak viseerde hij de korte hoek van Oostenrijks doelman Pentz, maar vond Mbappé het zijnet. Het sein voor de start van een stevig Frans offensief, zou je denken, al viel dat bijzonder goed mee. Verder dan een afgeblokt schot van Griezmann kwamen de troepen van Didier Deschamps lang niet. Oostenrijk was niet onder de indruk van de tweevoudige Europees en wereldkampioen. Meer zelfs: een beenveeg van Maignan was nodig om Baumgartner het scoren te beletten.

Een fikse waarschuwing voor Les Bleus, die desondanks amper een minuut later op voorsprong kwamen. Mbappé haalde de achterlijn en vond geen ploegmaat, wél het hoofd van de onfortuinlijke Wöber. De verdediger kopte de voorzet ongelukkig voorbij z’n eigen doelman. Bittere pil voor een dapper Oostenrijk. In de slotseconden van de eerste helft kwam Mbappé zelfs nog dicht bij een tweede Franse treffer.

Eenzelfde scenario vlak na de rust. Dit keer rukte Mbappé zich met z’n snelheid los van de Oostenrijkse verdedigers en kwam hij oog in oog met Pentz te staan. Eenieder rekende de 0-2 al gemaakt, maar Mbappé slaagde er toch nog in om de bal langs de verkeerde kant van de paal te draaien. Veel dichter kwam Frankrijk niet bij een tweede goal. Griezmann kon niet bij een strakke voorzet van Hernandez, Thuram besloot te slap in de draai. Invaller Giroud trapte in de ultieme slotfase nog pijnlijk naast de bal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *