Thu. Sep 19th, 2024

Geen enkele Belg doet het hem na. Op de pols staan binnenkort twee Champions League-trofeeën: 2022 en 2024. Twee bekers die hij zal koesteren. 2022 wegens een ongeëvenaarde sportieve prestatie tegen Liverpool, met 9 reddingen. 2024 wegens het emotioneel zware seizoen, met een ernstige knieblessure en die onverwachte finale als ultieme triomf. In beide finales eiste Courtois een (helden)rol op. Dit zijn de 12 reddingen van Courtois in twee finales. Van makkelijk naar moeilijk, op basis van het aantal verwachte doelpunten op basis van de kwaliteit van een schot.

De memorabele saves waren niet voor Wembley.Courtois hield zaterdag zo tegen Dortmund 0,8 verwachte doelpunten tegen, twee jaar geleden 2,5.

Een voorbeeld. Het schot van Salah in minuut 16 van de Champions League-finale van 2022 leverde een xG op van 0,29. Salah, in de sandwich bij twee Real-verdedigers, had vanuit zijn positie geen al te grote kans om Courtois te verschalken, maar deed het toch behoorlijk: de poging krijgt een PSxG van 53%, in de helft van de gevallen gaat die bal er (normaal gezien) dus in. Niet zo bij Courtois dus. De kans van Jota in minuut 80 haalt een even hoge xG: 0,29. De kans dat hij scoorde vanuit die positie was dus niet bijzonder groot. Hij devieerde het schot van Salah echter mooi richting de hoek, wat een veel hogere PSxG opleverde: 84%. Een veel moeilijkere redding dus voor ‘El Muro’.

Courtois verrichte op Wembley zijn belangrijkste werk zonder de bal te raken. Adeyemi moest te ver uitwijken toen Courtois voor hem opdook. Door uit zijn doel te stormen, dwong hij Füllkrug om uit te halen – de bal belandde tegen de paal.

Die poging en de kopbalmisser van diezelfde Füllkrug waren volgens de cijfers de grootste kanshebbers op een doelpunt voor Dortmund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *