Thu. Sep 19th, 2024

Onze landgenoot van Soudal Quick-Step moest in een massasprint de duimen leggen voor de Italiaanse krachtpatser Jonathan Milan.

Nog voor het vertrek van de elfde etappe was er slecht nieuws uit de Giro-karavaan. Cian Uijtdebroeks, vijfde in de stand en drager van de witte trui, was te ziek om nog te starten. Een domper voor de Belgische wielerfans, maar zeker ook een nieuwe dreun voor Visma-Lease a Bike, dat eerder ook al Gesink, Laporte en sprinter Kooij had zien uitvallen.

De geel-zwarte mannen wilden het hoofd echter niet laten hangen. Tim van Dijke en Edoardo Affini schoven mee in de vlucht van de dag en kregen daarin het gezelschap van de Fransman Thomas Champion. Maar met het voornamelijk vlakke parcours en de controlerende sprintersploegen was hun onderneming gedoemd om te mislukken.

En zo geschiedde ook op 35 kilometer van het einde, toen alles weer samentroepte. Net op tijd voor de laatste tussensprint van de dag, waar Geraint Thomas twee bonificatieseconden pakte. Roze trui Tadej Pogacar kwam er niet uit z’n spaarmodus voor en mengde zich niet.

Nadien kon de focus helemaal naar de onvermijdelijke massasprint aan de Adriatische kust. In een warrig gevecht met ook een valpartij met onder meer Jakobsen slaagde geen enkele ploeg erin het laken naar zich toe te trekken, tot Van Lerberghe naar voren kwam met Tim Merlier. Onze landgenoot ging sterk aan, maar werd nog voorbijgesneld door Jonathan Milan.

De Italiaanse krachtpatser is door z’n tweede ritzege nog wat steviger leider in het puntenklassement. Morgen is het in een heuvelachtige etappe wellicht aan de vluchters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *