Thu. Sep 19th, 2024

Borussia Dortmund plaatste zich dinsdagavond als eerste voor de Champions League-finale – ten koste van PSG en Mbappé dan nog. Een historische prestatie voor de Duitsers, maar het zit nu in een opmerkelijke situatie.

Bij het verliezen van de finale tegen Real Madrid, krijgt Dortmund méér bonussen dan als het de finale wint. Het klinkt bijzonder tegenstrijdig, maar alles heeft met één man te maken: Jude Bellingham.

Een Champions League-finale is zowat het mooiste wat een Europese club kan bereiken. In één wedstrijd wordt het kampioenenbal beslist. Natuurlijk wil Dortmund Real Madrid kloppen, maar financieel is het in principe interessanter voor de Duitsers om de finale te verliezen. Dat komt allemaal door hun ex-speler Jude Bellingham.

We gaan even terug naar 14 juni 2023. Real Madrid kondigt de komst van Jude Bellingham aan. Hij was op dat moment pas 19 jaar, maar wel al de kapitein van Dortmund. Met 14 goals in 42 wedstrijden was hij ook beslissend. De Madrilenen legden ruim 100 miljoen euro op tafel, maar Dortmund kon nog extra prestatiebonussen afdwingen. Denk maar aan het behalen van de titel, kwalificatie voor de Champions League, maar ook het wínnen van de Champions League.

Volgens de Duitse krant BILD krijgt Dortmund een prestatiebonus van 5 miljoen euro als Real Madrid de Champions League wint. Dat is nog niet alles. Als de Britse superster in het Elftal van het Jaar staat van het kampioenenbal, komt daar nog eens 2 miljoen euro bij.

Door die bedragen, is het voor Dortmund dus interessanter om de finale tegen Real te verliezen. Want de winnaar van de Champions League krijgt 20 miljoen euro aan bonussen, de verliezende finalist 15,5 miljoen. Een simpele rekensom leert dus dat het verschil tussen winnen en verliezen (4,5 miljoen euro) kleiner is dan de prestatiebonus van Bellingham.

Uiteraard zal dat het verschil niet maken voor Dortmund. De Duitsers zullen sowieso spelen om te winnen, ongeacht het financiële. Al is het wel een mooi doekje voor het bloeden, mocht het toch mislukken. De finale tussen Borussia Dortmund en Real Madrid wordt op zaterdag 1 juni gespeeld in het magische Wembley.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *