Thu. Sep 19th, 2024

Union krijgt gelijk in de zaak rond Christian Burgess (32). De Disciplinaire Raad heeft geoordeeld dat de effectieve speeldag schorsing gerechtvaardigd was, en dat de verdediger die tegen Cercle Brugge al heeft uitgezeten. Burgess mag dus dit weekend gewoon spelen tegen Anderlecht.

“De Disciplinaire Raad vindt het beroep van het bondsparket ontvankelijk maar niet gegrond”, valt te lezen in de uitspraak. Tijdens de zitting van afgelopen dinsdag sprak Union van “mogelijke competitievervalsing” en dreigde het zelfs met een burgerlijke procedure. Zo ver komt het dus niet.

De Disciplinaire Raad houdt het bij die schorsing van één speeldag effectief, en één voorwaardelijk. Die schorsingsdag zat Burgess dus al regulier uit tegen Cercle Brugge, oordeelde de Raad, waardoor hij tegen Anderlecht opnieuw speelgerechtigd is. De verdediger krijgt daarnaast nog een boete van 1.500 euro.

Burgess pakte in het slot van de wedstrijd tegen Racing Genk rood door de bal in het gezicht van Tolu te gooien. De Disciplaire Raad spreekt van “fysiek wangedrag”, waarvoor een sanctie moet worden opgelegd. Daarbij houden ze wel rekening met de “zeer gunstige disciplinaire geschiedenis” van Burgess, en benadrukken ze in het verslag dat de verdediger nog nooit rechtstreeks rood pakte. “Daarom volgt de Raad de beslissing van het Disciplinair Comité om de schorsing terug te brengen tot één speeldag effectief en één voorwaardelijk.”

Het bondsparket stelde oorspronkelijk een minnelijke schikking van twee speeldagen effectief en een voorwaardelijk voor, maar Union ging niet akkoord en kreeg die gereduceerd tot één speeldag. Het bondsparket ging op zijn beurt in beroep, maar dat creëerde een hele polemiek.

“De Raad houdt ook rekening met de zeer uitzonderlijke situatie die zich heeft afgespeeld en die mogelijk tot rechtsonzekerheid heeft geleid binnen Union met betrekking tot de beschikbaarheid van Burgess tegen Cercle Brugge.” Ze verwijzen daarbij naar de lange wachttijd tussen de informele communicatie van de bondsprocureur naar Union (zaterdagmiddag) en de officiële kennisgeving van het beroep (zondagnamiddag), en het feit dat Burgess volgens het E-Kickoff-platform niet speelgerechtigd was. “Daarom besluit de Raad af te wijken van artikel B11.136 en de sanctie van één speeldag effectief te aanschouwen als uitgezeten.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *