Thu. Sep 19th, 2024

Na de massale en zware valpartij in de Ronde van het Baskenland van gisteren kwam er ook kritiek op de manier waarop de gewonde renners in beeld werden gebracht. Jonas Vingegaard werd bijvoorbeeld minutenlang live op televisie getoond terwijl hij roerloos op de grond lag.

Jonas Vingegaard die op een brancard mét zuurstofmasker in een ambulance wordt gelegd, Jay Vine die roerloos in een betonnen gracht ligt of Remco Evenepoel die na z’n zware schuiver aangeslagen wegstapt. Dat, en nog veel meer, was gisteren na de zware val in het Baskenland allemaal live op televisie te zien. Tot grote ergernis van onder anderen Adam Hansen.

Hansen, ex-renner van de Lotto-ploeg en tegenwoordig voorzitter van rennersvakbond CPA, vindt de manier waarop Vingegaard en co in beeld werden gebracht van weinig respect getuigen, ook voor hun families die thuis aan het kijken waren. “De CPA is er geen voorstander van dat renners uitvoerig in beeld worden gebracht terwijl ze op de grond liggen”, schrijft Hansen op X.

De Australiër zegt ook dat hij vragen kreeg van renners om daar duidelijke regels over op te stellen “En wij steunen dat idee absoluut. Valpartijen worden altijd herhaald, maar in dit geval was de race twintig minuten lang geneutraliseerd en werden gedurende die tijd voortdurend beelden getoond van gewonde renners.”

Een volger werpt op dat die beelden voor de families van de betrokken renners op dat moment wel de enige bron van informatie zijn. “Dat verbaast me”, aldus Hansen. “Tijdens mijn carrière had mijn moeder het telefoonnummer van de ploegdokters om snel aan juiste informatie te geraken. Teams die niet op die manier te werk gaan, zullen dat in de toekomst moeten doen. Van wie krijgt een familie liever info: van een tv-commentator of van een dokter? Ik zal aan alle ploegen vragen om een noodnummer door te geven waar familieleden in gevallen als deze naar kunnen telefoneren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *