Thu. Sep 19th, 2024

Geen rittenkoers waar Cian Uijtdebroeks (21) aan de start komt, of hij eindigt in de top-tien. En nu weer. In het spoor van de onnavolgbare eindwinnaar Jonas Vingegaard werd Uijtdebroeks zevende in de Tirreno-Adriatico. “Jonas is 26, ik ben 21. Waar ik nu sta, is heel goed.”

Cian Uijtdebroeks had maandag een betere tijdrit kunnen rijden, zegt hij. Hij gokte op droog weer, maar het regende. “We hebben de berekening gemaakt. Ik verloor een halve minuut of daaromtrent in de bochten. Als ik dertig seconden rapper rijd in de tijdrit, schuif ik plaatsen op in het klassement. Als ik een minuut rapper rijd, sta ik op het podium.”

En zaterdag in de koninginnerit voelde Uijtdebroeks zich onwel. Hij werd desondanks negende in een etappe die voor de tweede dag op rij door Vingegaard was gewonnen. Het was wel een lastige geweest. “Ik had maagproblemen. Ik kreeg de high carb, de hoge koolhydraatproducten die in zo’n rit gebruikt worden, niet verteerd. In een langere rit ga je naar 120 gram koolhydraten per uur. Daar heb ik normaal geen probleem mee, maar zaterdag wel.”

Het was, zegt Uijtdebroeks, desondanks een goede week in de Tirreno-Adriatico. Zevende geworden, dat voegt toe aan een rijtje met top-tien plaatsen. Vorig jaar werd hij negende in Oman, negende in Catalonië, zesde in Romandië, zevende in Zwitserland, achtste in de Vuelta. In 2024 reed hij O Gran Camiño: vijfde. En nu zevende in de Tirreno.

Cian Uijtdebroeks rijdt volgende week met zijn ploegmaat Sepp Kuss de Ronde van Catalonië, in mei staat hij met Wout van Aert in de Giro. Uijtdebroeks heeft daar ook klassementsambities.

“Ik voel dat de conditie zeer goed is. In de winter heb ik op explosiviteit getraind en op het leggen van een bredere basis. O Gran Camiño en de Tirreno-Adriatico moesten dienen om de inspanningen over dertig minuten of een uur erin te slijpen. Als ik nu goed herstel, hoop ik als een sterkere renner naar de Ronde van Catalonië en de Giro te trekken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *