Thu. Sep 19th, 2024

‘Voer voor berggeiten’, zo kondigt organisator Amaury Sport Organisation (ASO) zijn Dauphiné, editie 2024, aan. Vier weken voor de Tour wacht Remco Evenepoel begin juni een uiterst interessante generale repetitie. En wel hierom.

Veel meer dan gelijk welke andere rittenkoers waar hij dit seizoen aan de start verschijnt, wordt het 76ste Critérium du Dauphiné van 2 tot en met 9 juni voor Remco Evenepoel een interessante test richting Tour. De generale repetitie voor ‘La Grande Boucle’, vandaag voorgesteld in het Conseil Régional d’Auvergne-Rhône-Alpes in Lyon, bevat liefst 28 geregistreerde hellingen en cols, vijf aankomsten bergop, een individuele tijdrit en een afsluitende Alpentrilogie.

De Dauphiné start voor de eerste keer ooit in het departement Allier, met een sprintersrit in Saint-Pourçain-sur-Sioule. Op dag twee en drie wacht al meteen stevig klimwerk en finishen de geaccidenteerde etappes door Puy-de-Dôme en (Haute-)Loire op respectievelijk Col de la Loge en Les Estables. De individuele tijdrit in Neulise (Loire) is weliswaar niet zo lastig, maar benadert in afstand (34,4 km) wel de afsluitende chronorace (Nice-Monaco, 35 km) van de Ronde van Frankrijk.

Na een tweede rit met sprintersprofiel volgt traditioneel nog een Alpentrilogie als apotheose. Met op vrijdag de Granier in volle finale en aankomst op Le Collet d’Allevard (11,1 km aan gemiddeld 8,1%). Zaterdag komt de relatief korte rit (145,5 km) over Saisies, Aravis, Colombière en Arâches uit op een totaal hoogteverschil van liefst 4.268 meter. De finish ligt in skistation Samoëns 1.600 (10 km, gemiddeld 9,3%). Zondag gaat het over onder meer Forclaz en Mont Salève naar Plateau des Glières (9,4 km, gemiddeld 7,1%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *