Thu. Sep 19th, 2024

Sam Welsford (27) heeft afgelopen nacht de eerste etappe van de Tour Down Under gewonnen. In de openingsrit van de Australische seizoensopener was de thuisrijder van BORA-hansgrohe in een massasprint de snelste van het pak. Hij mocht ook de eerste leiderstrui aantrekken.

‘t Is weer koers. Het wielerseizoen is afgelopen nacht officieel op gang getrapt in Australië, waar met de Tour Down Under meteen een WorldTour-rittenkoers op het menu staat. De openingsetappe van 144 kilometer met start en aankomst in Tanunda werd lastig gemaakt door drie beklimmingen van Menglers Hill en de hitte van de Australische zomer. De Fransman Louis Barré hield aan een vlucht samen met de Duitser Georg Zimmermann de bergtrui over. Nadat die twee terug waren gegrepen, werd de finale opgeschrikt door enkele valpartijen, maar uiteindelijk diende zich toch een uitgebreid peloton aan voor een massasprint.

In die spurt zette het Duitse BORA-hansgrohe een indrukwekkende lead-out op de rails, met de Nederlander Danny van Poppel als laatste man voor nieuwkomer Sam Welsford. De 27-jarige Australiër maakte het voorbereidende werk af en won voor de Duitser Phil Bauhaus, de Eritreeër Biniam Girmay en een andere Australiër, Caleb Ewan. Milan Fretin was de beste Belg op de twaalfde plaats.

Welsford is uiteraard ook de eerste klassementsleider, met vier bonificatieseconden voorsprong op Bauhaus en zes op Girmay. De Tour Down Under duurt nog tot en met zondag. De tweede etappe voert op woensdag 142 kilometer lang over een heuvelachtig parcours tussen Norwood en Lobethal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *