Thu. Sep 19th, 2024

Hij verdiende er een smak geld, maar genieten van zijn avontuur in Qatar kon James Rodríguez (32) niet. Hij werd verplicht te douchen met kledij aan of te eten zonder bestek.

Hij verdiende er op één seizoen naar verluidt 12 miljoen euro. Maar James Rodríguez (ex-Real en ex-Bayern) beleefde toch vooral een lijdensweg in Qatar. De Colombiaan ging tussen september 2021 en september 2022 een jaartje voetballen bij Al-Rayyan SC. Hij scoorde vijf goals in 16 matchen, maar dat is niet echt wat hij zich herinnert van het kortstondige avontuur. Het is vooral de enorme cultuurshock die hem altijd zal bijblijven.

“Iedereen weet: in het voetbal douche je naakt”, vertelt Rodríguez bij het Braziliaanse Globo. “Maar in Qatar zeiden mijn ploegmaats dat dat niet toegelaten is. Daar werd ik angstig door.” En ook van de eetgewoonten schrok hij. “Toen ik eerst vroeg om bestek vertelden ze mij dat ik met mijn handen moest eten. Iedereen eet daar met z’n handen. Dat vond ik lastig. Ik zei hen dat ze gek waren. Waarom zou ik met mijn handen moeten eten?”

“Ik dacht dat het Qatarese voetbal minder fysiek was”, haalt Rodríguez – die in 2014 tekende voor de mooiste goal van het WK en een droomtransfer naar Real Madrid versierde – dan weer aan in een gesprek met Marca. “Maar het tegendeel is waar. Het gaat er héél fysiek aan toe.

Rodríguez is blij dat hij er na een jaar transfervrij werd weggeplukt door Olympiakos. Nu voetbalt hij voor São Paulo. Op enkele jaren tijd een flinke downgrade – vier jaar geleden voetbalde hij nog voor Real en Bayern München. Al kan hij over zijn periode in Duitsland ook maar weinig goeds zeggen. “Het is er koud en het zijn er simpelweg kille mensen. Behalve bij de club, daar werd ik geweldig behandeld. Maar hoe moeilijk is het om bij -20 graden Celsius te leven? Ik stapte in mijn auto: -28 graden. Ik dacht: wat doe ik hier in hemelsnaam? Duits leren boeide me trouwens niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *