Thu. Sep 19th, 2024

Triomf en tragedie in het Braziliaanse voetbal afgelopen nacht. Santos FC – de ex-club van Pelé, Neymar en Rodrygo – degradeerde voor het eerst in 111 jaar uit de Braziliaanse eerste klasse. Het Palmeiras van goudhaantje Endrick mocht dan weer voor het tweede jaar op rij de landstitel vieren.

Een waar annus horibilis voor Santos. De club uit São Paulo degradeerde afgelopen nacht voor het eerst in 111 jaar uit de Braziliaanse eerste klasse, nadat het een klein jaar geleden ook al afscheid had genomen van voetbal- en clublegende Pelé. Santos verloor op de slotspeeldag in de slotseconden met 1-2 van Fortaleza, bij winst had het zich nog kunnen redden.

Santos zag door de nederlaag nog Vasco da Gama en Bahia over zich heen wippen in het klassement en eindigde zo als 17de. Aangezien in Brazilië de laatste vier ploegen uit het klassement zakken, was de eerste degradatie in de clubgeschiedenis een feit. Flamengo en São Paulo FC blijven zo als enige ploegen over die altijd in de Braziliaanse eerste klasse speelden.

De degradatie kwam bovendien niet alleen. Na de nederlaag tegen Fortaleza ontstonden rellen in en rond het stadion. Een aantal fans probeerden het veld te bestormen, maar de politie hield de meute in bedwang. De onlusten verplaatsten zich daarop naar de omgeving van het Vila Belmiro-stadion. Daarbij werden handelspanden, bussen en auto’s in brand gestoken, wat zorgde voor enorme rookpluimen in São Paulo.

En dan het leukere nieuws: Palmeiras heeft zich opnieuw tot landskampioen voetbal gekroond in Brazilië. Op de laatste speeldag van de Serie A ging de titelverdediger 1-1 gelijkspelen tegen Cruzeiro. Supertalent Endrick (17) – vanaf volgend jaar uitkomend voor Real Madrid – opende de score na 20 minuten. Een doelpunt die uitgewist werd door Nikao tien minuten voor affluiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *