Thu. Sep 19th, 2024

Lille/Nord de France organiseert in 2025 de ‘Grand Départ’ van de Tour. Zonder Belgische passage, zonder kasseistroken. Twee teleurstellingen. Grote baas Christian Prudhomme sust. “We houden van jullie, hoor! En kijken eerst en vooral, volgend jaar, verlekkerd uit naar het debuut van ‘un certain Remco Evenepoe. Op z’n 24ste. Tiens… Was dat ook niet de leeftijd waarop Eddy Merckx zijn eerste Tour won?”

Opvallend, monsieur Prudhomme: geen meter kasseien in die ‘Grand Départ’ 2025. Daar moet je al flink je best voor doen in het departement Nord.

“Je kan er Thierry Gouvenou noch mij van verdenken dat we géén kasseiliefhebbers zijn. 2010, 2014, 2015, 2018, 2022: we hebben er de voorbije jaren regelmatig in het rittenschema verwerkt. Maar we vonden het in dit geval té vroeg in de Tour. In plaats daarvan opteerden we voor een aantal pittige beklimmingen in rit 2. Zoals we ook in 2019 afstapten van de idee om in de etappe naar Epernay ‘des chemins blancs’ (grindwegen) op te zoeken – Alaphilippe won toen en pakte het geel. De twee zijn niet compatibel. Dus voila, vandaar de duidelijke keuze voor de Collines de l’Artois en Boulonnais. Die, wees gerust, met 2.500 gecumuleerde hoogtemeters en een finale op het lijf van punchers en klassementstenoren, voor brokken zullen zorgen. Il y aura une grosse bagarre sur le terrain.”

“Voor het eerst sinds enige tijd maakt trouwens een pure sprinter in de openingsetappe in Lille kans op de ritzege en gele trui. Ah là, vous avez du lourd. Zo hebben jullie er wel een aantal. Van Aert, Philipsen, Meeus, De Lie… We kijken er trouwens ook volgend jaar al naar uit.”

De Tour 2025 flirt in de eerste dagen een vijftal keer met de Belgische grens, maar steekt ze niet over. Waarom niet?

“De vraag is gesteld, hoor. Maar er kwam een ‘neen’. Van de stad, de regio en alle belangrijke stakeholders, die vrijwel meteen beslisten om hun ‘Grand Départ’ 100% Frans te houden. We krijgen 300 aanvraagdossiers binnen en kunnen niet altijd iedereen plezieren. (haast zich en lacht) Maar dat betekent niet dat we jullie niet graag hebben, ik zweer het.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *