Thu. Sep 19th, 2024

Frankrijk heeft verwoestend uitgehaald tegen voetbaldwerg Gibraltar. Met 14-0 zorgde de vicewereldkampioen voor een absolute recordzege. Kylian Mbappé scoorde een hattrick, waaronder een absoluut pareltje. Nog in groep B plaatste Nederland zich voor het EK na een krappe 1-0-zege tegen Ierland.

“Dit is geweldig”, jubelde Kylian Mbappé na afloop tegen de Franse pers. “De coach vertelde ons over het record, daarom zijn we doorgegaan.” Bondscoach Didier Deschamps was trots op zijn ploeg. “Dit is respect tonen voor je tegenstander. Als je een doelpunt kan maken, moet je dat ook doen.”

Deschamps zal het zich nog wel kunnen herinneren: 6 september 1995. Toen werd Azerbaijan met 10-0 verslagen in de EK-kwalificatie. De Franse bondscoach stond toen op het veld. Lilian Thuram, die nu zijn zoon Marcus in de basis zag staan, viel toen in.

Twee owngoals in twee minuten tijd. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Op de koop toe kwam er bij de 3-0 van de 17-jarige debutant Zaïre-Emery ook nog een rode kaart kijken. De match was nog geen kwartier oud of Gibraltar had zich al drie keer in de voet geschoten.

Dat Frankrijk furieus was gestart met het merendeel van de toppers in de basis hielp er natuurlijk ook niet aan. De fans in Nice konden er maar beter een telraam bij halen, want op het halfuur wisten ze niet waar eerst kijken. Plots vloog de ene na de andere bal tegen de touwen.

Met vier goals in nog geen tien minuten tijd stoomde Frankrijk naar een hallucinante 7-0-voorsprong bij de rust. Mbappé, Clauss, Coman en Fofana zetten zich haast spelenderwijs op het scorebord tegen een hulpeloos Gibraltar.

Bij de start van de tweede helft was de missie duidelijk. Een 10-0-recordzege van in de jaren negentig tegen Azerbeidzjan moest eraan. Met goals van Rabiot en Coman op het uur riep het publiek om een tiende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *