Thu. Sep 19th, 2024

Thibau Nys, gisteren 21 geworden, blijft na de offday in Niel voorlopig vasthouden aan één cross per weekend. De komende weken krijgt de Wereldbeker daarbij voorrang. Om daarna toch weer een paar manches te laten voor wat ze zijn. Zijn volste recht en bij uitbreiding dat van álle topcrossers, vindt vader Sven.

David Lappartient mag gerust zijn: Thibau Nys geeft alvast de komende twee weekends prioriteit aan de Wereldbeker veldrijden. Nys junior rijdt aanstaande zondag in het Franse Troyes en op 26 november ook in Dublin. Dat bevestigt vader Sven aan onze redactie.

“Hij houdt zich in deze fase van het seizoen verder aan één cross per weekend, wat impliceert dat de Aardbeiencross in Merksplas (Superprestige) en de Urban Cross in Kortrijk (X2O Trofee) worden geschrapt. Voor het weekend van 2 en 3 december staat nog niets 100 procent vast, maar ook daar bestaat dus de kans dat Nys de WB-manche in het Franse Flamanville (zondag) laat primeren op de SP-cross in Boom.”

Intenties die de UCI-voorzitter behoorlijk in verlegenheid brengen. In een gesprek met wielerwebsite Direct Vélo had Lappartient het forfait van Thibau voor de WB-manche in Dendermonde van afgelopen zondag bekritiseerd.

Nys senior benadrukt dat zijn zoon nóg wedstrijden zal skippen deze winter. “In december trekt hij met de wegploeg van Lidl-Trek twee weken op stage naar Calpe en blijft hij er sowieso één crossweekend tussenuit. Afhankelijk van zijn tijdstip van vertrek slaat hij Essen (Exact Cross)/Val di Sole (WB) of Herentals (X2O Trofee)/Namen (WB) over. Je merkt: niet alleen de Wereldbeker moet zich benadeeld voelen. Ook andere klassementen. ‘Bottomline’ is en blijft dat we die keuzes op zijn leeftijd verantwoord vinden. De Wereldbeker is te druk en de Superprestige en X2O Trofee duren tot na het WK. Wat maakt dat er geen enkel klassement echt haalbaar is voor hem. En hij dus ‘los’ kan bepalen waar hij in actie komt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *