Thu. Sep 19th, 2024

De sterrentrui blijft in de kast van Michael Vanthourenhout (29) hangen. De Europese kampioen veldrijden verlengde zijn titel in de modder van Pontchâteau met een lange solo.

Topfavoriet Thibau Nys kende een offday en gaf op in de gietende regen. Cameron Mason en Lars van der Haar mochten mee op het podium.

Storm Ciarán was geweken, maar in het westen van Frankrijk bleef het zo wisselvallig als maar kan. Bij de start kwam de zon even piepen, terwijl de regen daarna plots weer met bakken uit de lucht kwam vallen in Pontchâteau. Om maar te zeggen: het werd een potje modderwroeten om de Europese kampioenentrui.

Tegen zijn gewoonte in nam Laurens Sweeck de kopstart, dat terwijl topfavorieten Lars van der Haar en Thibau Nys vanuit tiende positie moesten opschuiven naar voren. Door de zwaarte van het parcours was dat geen al te groot probleem. Na een dikke ronde stonden alle pionnetjes op hun plaats.

Voor Michael Vanthourenhout hét moment om een eerste keer door te trekken. De titelverdediger had meteen een handvol seconden beet en een reactie bleef uit. Eli Iserbyt schikte zich in het ploegenspel, terwijl Nys in de modder geen al te beste indruk gaf. De winnaar van de Koppenberg kende ‘un jour sans’.

Vanthourenhout zag zijn voorsprong aandikken tot een twintigtal seconden en wist dat hij aan de bak moest voor een lange solo. Uiteindelijk zorgde een Brits-Nederlandse entente voor weerwerk. Cameron Mason en het duo Ronhaar-Van der Haar probeerden dichterbij te komen, zonder succes.

Naarmate er meer regen uit de lucht viel, groeide de voorsprong voor Vanthourenhout. Te meer omdat er in de achtervolging foutjes werden gemaakt. Zo ging Van der Haar bij het glibberen en glijden door de modder tot twee keer toe tegen de grond. Op twee ronden van het einde was Vanthourenhout zegezeker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *