Thu. Sep 19th, 2024

Al twee keer werd de VAR dit weekend in de Jupiler Pro League overruled door de scheidsrechter. Een beeld dat we niet vaak zien. Deze namiddag in Cercle Brugge-Anderlecht wanneer de videoref rood zag bij een overtreding van Zeno Debast, maar hoofdreferee Jan Boterberg bij zijn gele kaart bleef. Gisteren veranderde in Antwerp-Genk ook Lothar D’Hondt niet van mening toen hij naar het scherm werd geroepen omdat hij een penaltyovertreding zou hebben gemist.

Hoog op de helft van de tegenstander trapte Debast op de kuit van Denkey. Scheidsrechter Boterberg twijfelde niet en trok geel. Maar de VAR had een andere kleur in gedachten en riep de arbiter naar het scherm aan de zijlijn. Boterberg bleef echter bij zijn oorspronkelijke beslissing en hield de rode kaart op zak.

De hoofdscheidsrechter die zijn videoref overrulet. Vaak zien we het niet. Al was het wel de tweede keer in twee dagen tijd in de Jupiler Pro League. Want ook gisteren op de Bosuil volgde Lothar D’Hondt de mannen in het VAR-kamertje niet. Bij een hoekschop in minuut 48 ging Heynen neer na contact met Coulibaly, maar ref D’Hondt wilde van geen strafschop weten. Zélfs niet nadat hij de beelden was gaan herbekijken op vraag van de VAR.

En dat zorgde toch voor onbegrip in het bezoekende kamp. “Ik heb de beelden nog niet teruggezien, maar naar mijn gevoel word ik toch aangelopen”, klinkt het bij ‘slachtoffer’ Heynen. “De VAR komt tussen en meestal doet die dat bij een clear error, maar nu blijft de ref bij zijn beslissing. Ik zeg het: ik heb de beelden niet teruggezien, maar heb wel het gevoel dat ik word aangelopen”, aldus de aanvoerder, die wordt bijgetreden door coach Vrancken. “Die strafschopfout was overduidelijk denk ik. Hij werd met twee handen naar de grond getrokken en ook de VAR had dat gezien. Ik weet niet waarom de scheidsrechter hem niet volgde.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *