Thu. Sep 19th, 2024

Nederland kan de Oranje-feestartikelen bijna uit de kast halen. Een late penaltygoal besliste over de 0-1-winst in Griekenland: sneu voor uitblinker-doelman Vlachodimos die in de eerste helft al een bal vanop de stip gered had. Maar eind goed, al goed voor Nederland. Al is er na de match nog veel controverse. Over (alweer) een laserpen, de staat van het veld én de scheidsrechters.

Geen worstcasescenario dus voor Nederland. Alleen bij een nederlaag zou het team van Ronald Koeman nog serieus bibbergeld moeten betalen. Met de 0-1-zege in Griekenland volstaat het nu om een van de twee laatste EK-kwalificatieduels thuis tegen Ierland of de verplaatsing naar Gibraltar te winnen. Dat laatste zal als fluitje-van-een-cent-missie wel lukken zeker?

Nederland mag zich zichzelf wel voor het hoofd slaan dat het de wedstrijd in Griekenland met wat meer doortastendheid niet sneller in een beslissende plooi gelegd heeft. Zo baas zijn, maar daar zo weinig rendement uit halen: dat kan beter.

Oranje liet de bal wel goed van voet tot voet gaan, alleen in de zone van de waarheid was het iets moeilijker gaatjes te vinden in de versterkte burcht, of Griekse tempel bij deze. Afstandspogingen van Reijnders waren zeker niet slecht, maar gingen nipt naast of ketsten af op de vuisten van Vlachodimos.

Die Griekse doelman hield zijn ploeg bijna de hele wedstrijd lang recht. Griekenland was al ontsnapt aan een eerste mogelijke penalty – de VAR zag geen graten in handspel van de vallende Masouras – maar bij de tweede betwiste fase voor de rust wees de Spaanse ref wel naar de stip. Van Dijk was bij een vrije trap bij zijn shirt naar de grond gesleurd. De bal viel daarop via Weghorst nog in doel, maar de ref had al gefloten. Nederland vergat zich te belonen vanop de stip. Weghorst trapte nogal zwak naar de rechterhoek en Vlachodimos pakte de penalty in twee tijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *