Thu. Sep 19th, 2024

Mark Cavendish (38) stopt dan toch niet met koersen. De Brit blijft zo goed als zeker aan de slag bij Astana, de ploeg van de Kazach Alexandre Vinokourov. En daarmee gaat de jacht op een 35ste ritzege in de Tour — een record — verder.

In mei in de Giro kondigde een geëmotioneerde Mark Cavendish nog zijn nakende afscheid van het wielrennen aan. Na een profcarrière die begon in 2006, was het tijd voor iets anders, zei hij. De voorrang zou voortaan gaan naar zijn vrouw Peta Todd en hun drie kinderen.

Eén week na het aangekondigde afscheid zou Cavendish nog de slotrit van de Giro winnen, met de hulp van zijn landgenoot Geraint Thomas. Maar het grote doel was een 35ste ritzege in de Tour. Daarmee zou hij Eddy Merckx achter zich laten en alleen recordhouder worden.

Zo ver kwam het niet. Cavendish viel in rit acht, hij brak zijn sleutelbeen en moest opgeven. Een operatie volgde, een versneld carrière-einde kwam eraan. Of het moest zijn dat Alexandre Vinokourov zijn zin kreeg en Cavendish ertoe kon overhalen om dan toch nog een jaar erbij te nemen.

Daar ziet het nu naar uit. Voor een nieuw contract is het worstelen door een kluwen van onder meer portretrechten. Maar een akkoord is volgens bronnen bereikt.

“Zonder wielrennen zou hij verloren zijn in de ruimte”, zegt een bron. Cavendish leeft van wielrennen. Een recente Netflix-documentaire onthulde hoe hij in de periode 2017 tot 2019, nadat hij de diagnose kreeg dat hij met het Epstein-Barr-virus was besmet, zelfs door een depressie ging.

Koersen lukte maar met mondjesmaat, sportieve resultaten bij Dimension Data en Bahrein-McLaren bleven uit. De comeback kwam er pas nadat Cavendish weer een plaats kreeg in de ploeg van Patrick Lefevere. Hij reed in 2021 een erg succesvolle Tour en won vier ritten, wat hem naast Eddy Merckx in de all-time ranking bracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *