Thu. Sep 19th, 2024

Het aantal toeschouwers in de Saudi Pro League lijkt in vrije val. Waar drie weken geleden in totaal nog ruim 125.000 fans naar de in totaal negen wedstrijden gingen kijken, waren dat afgelopen speeldag nog slechts 57.658 supporters.

Het kransje aan stervoetballers dat in Saoedi-Arabië speelt (en veel geld opstrijkt) is inmiddels immens. Zijn actief in de Saudi Pro League: Cristiano Ronaldo, Neymar, Sadio Mané, Riyad Mahrez, Roberto Firmino, Karim Benzema, N’Golo Kante. En dan vergeten we er nog een pak. Ook voor Yannick Carrasco wenkt een lucratieve transfers. De Rode Duivel is op weg Al-Shabab – hij kan er naar verluidt 13 miljoen netto per jaar verdienen.

Stilaan het beloofde land dus om sterren te gaan spotten. Alleen lijkt het enthousiasme bij de Saudische fans nú al te gaan liggen. Al voor de derde week op rij zijn de toeschouwersaantallen in vrije val. Op de tweede speeldag (17-19 augustus) waren er in totaal 125.159 fans verspreid over de negen wedstrijden. Ofwel 41,4 procent van de totale stadioncapaciteit van dat weekend. Nadien ging het fors bergaf. Een week later: 78.769 toeschouwers. Op speeldag vier: 75.322 toeschouwers. Het voorbije weekend: 57.658 aanwezigen. 24,9 procent van de capaciteit.

Een kanttekening: het merendeel van de kleinere ploegen, met dus ook een kleiner stadion, speelden vrijdag en zaterdag in eigen huis. Maar dat er zó snel zó een grote verschillen merkbaar zijn tussen de verschillende weekends, en dat momenteel slechts een vierde van de tribunes gevuld zijn, doet de sjeiks geen deugd.

Sergej Milinković-Savić (Al Hilal) speelt gemiddeld voor 36.000 fans. Benzema (Al-Ittihad) voor 22.600, Ronaldo (Al-Nassr) voor 20.000. Neymar (Al-Hilal) – nog niet in actie wegens blessure – mag zich verwachten aan eenzelfde grootteorde. Aantallen die je ziet bij de topclubs in onze Belgische competitie. Niet meteen bij clubs die tempels hebben van 60.000 plaatsen. Of waar een vijfvoudige Ballon d’Or hoort te toveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *