Thu. Sep 19th, 2024

Remco Evenepoel (23) wilde af van zijn rode trui als leider in de Vuelta. Dat gebeurde, maar het ging niet zoals hij in gedachten had. Het hoofd deed zeer, zijn rug ook, en de benen deden niet wat de renner wilde. Primoz Roglic en Jonas Vingegaard sloegen de handen in elkaar, Evenepoel beperkte de schade: “De Vuelta is nog ver van gedaan.”

Lenny Martinez is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. Hij volgt Lorenzo Milesi (zaterdag), Andrea Piccolo (zondag) en Remco Evenepoel op. Martinez is de minste niet. Hij is de zoon van Miguel Martinez, de olympische mountainbikekampioen van Sydney 2000. En hij is de kleinzoon van Mariano Martinez, beste klimmer in de Tour van 1978.

Lenny Martinez was misschien de renner die Remco Evenepoel in gedachten had, toen hij zei dat hij de rode trui aan een geschikte kandidaat weg wilde geven. Als dat zo was, dan ging het niet volgens het geplande scenario.

Evenepoel had niet zijn beste dag in deze Vuelta tot nu, verre van. Dat hield hij goed verstopt tot de slotklim en het moment waarop Primoz Roglic op het steilste stuk van Pico del Buitre aanviel. Er was een coup van Jumbo-Visma in de maak.

Die hebben de voorbije dagen met de glimlach de tikjes geïncasseerd die Evenepoel meende te moeten uitdelen. Zoals maandag in de Pyreneeënklim naar Arinsal. Of woensdag, wanneer Evenepoel onverwacht bonificatieseconden pakte.

Vandaag speelde Jumbo-Visma het groot. Sep Kuss won de rit. Primoz Roglic had een furieuze versnelling in de benen. Hij hield dat niet vol tot de top. Dat hoefde niet. Hij kon rekenen op de hulp van tweevoudig Tourwinnaar Jonas Vingegaard. Er was ook nog Atilla Valter, die een hele dag voorop had gereden. Vier man in de grote vlucht, vier man in de groep-Evenepoel. Jumbo-Visma speelt het koelbloedig en was plots omnipresent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *