Thu. Sep 19th, 2024

Met kleine oogjes en zware benen, maar ook met een brede glimlach. Mathieu van der Poel (28) en Lotte Kopecky (27) maakten gisteren hun debuut als wereldkampioen. De uitslag deed er niet toe, ze waren allebei net weggeplukt van het strand, waar het om draaide, was die allereerste keer in de regenboogtrui. “Genieten!”

De profwielerronde in Etten-Leur presenteert zichzelf als “het grootste criterium van Europa”. Qua deelnemersveld klopt dat alvast: twee kersverse wereldkampioenen aan de start, voor allebei hun eerste ‘wedstrijd’ in de regenboogtrui. Toch een kleine stunt, zeker in het geval van Mathieu van der Poel. Die werd zondagochtend nog door de organisatie ingevlogen met een privé-jet vanuit Malaga – MVDP was drie dagen op vakantie in Marbella met vrienden. “Ik ben opgestaan om kwart voor zes”, lachte hij. “Het was zonder ontbijt.”

In Etten-Leur, stevige gemeente op een steenworp van Breda, stonden 15.000 fans op de wereldkampioen te wachten. “Dat blijft plezant. Mijn benen zijn niet te best – ik ben een paar keer stevig op stap geweest met vrienden – maar de sfeer maakt het goed.”

De organisatie had Van der Poel al uitgenodigd na de Tour, maar toen had hij nee gezegd. Na het WK veranderde hij van mening. Het financiële voorstel zal ongetwijfeld nog een stukje interessanter geworden zijn, maar het ging hem ook om de ervaring. “Dit was de eerste keer dat ik mijn regenboogtrui aan had, ik heb hem pas vandaag gekregen. En het is pas op zo’n moment dat ik begin te beseffen dat dit het hoogtepunt van mijn carrière zal zijn. Eigenlijk sta ik er niet genoeg bij stil hoe goed dit seizoen was.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *