Thu. Sep 19th, 2024

Zondag, in de wegrit, lukte het net niet. Maar vrijdag kan het voor de eerste keer in de geschiedenis zomaar raak zijn voor een Belg op het WK tijdrijden. Samen met Filippo Ganna en Stefan Küng horen onze landgenoten volgens bondscoach Sven Vanthourenhout bij de absolute favorieten. Wout van Aert kan afrekenen met zijn Poulidorsyndroom. “Maar dit parcours is vooral op het lijf van Remco Evenepoel geschreven.”

Sven Vanthourenhout haalde gisteren de brommer nog eens van stal. Traditie inmiddels, op kampioenschappen en dat is in Glasgow niet anders. Of liever: Stirling, want van daaruit ligt de WK-tijdritlus (47,8 kilometer in totaal) getrokken. “Remco Evenepoel en Wout trainden vandaag nog niet specifiek op het parcours. Dat gebeurt morgen pas, wanneer de wegen twee uur lang worden afgesloten voor het drukke verkeer en exclusief vrijgehouden voor de renners. Dat zal een grondigere verkenning makkelijk maken”, aldus de bondscoach.

Vanthourenhout kreeg in mei al wel een indruk van het traject. “Vlak tot licht glooiend, niet te technisch, vaak rechtdoor, puur op vermogen”, omschrijft hij het. “Waarbij het venijn in de staart zit. De laatste anderhalve kilometer wordt belangrijk.” Finishen doet de chronorace namelijk na behoorlijk wat bochtenwerk bij het binnenrijden van het historisch stadje veertig kilometer ten noordoosten van Glasgow boven aan Stirling Castle, op een pittige kasseiklim van 800 meter en gemiddeld 5,5%.

“Daar kan nog een verschil worden gemaakt, op de grote versnelling. De andere knikjes onderweg – vier in totaal – zijn niet zo lastig, maar je moet je er altijd wel kunnen ‘overtrekken’. Mocht het regenen, wordt het een beetje verraderlijk op de stroken waar zeer recent nog verse asfalt is gegoten. En de wind kan in het tweede deel mogelijk nog een lastige rol spelen. Toch zullen de meeste renners kiezen voor een voorblad van 60. Aero(dynamica) wordt op dit traject bijzonder belangrijk.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *