Thu. Sep 19th, 2024

Anderlecht heeft z’n eerste zege van het seizoen in de Jupiler Pro League beet, en dat uitgerekend tegen landskampioen Antwerp. Vlak voor rust scoorde Kasper Dolberg op strafschop het enige doelpunt van de wedstrijd (1-0). Mark van Bommel vond de overwinning van paars-wit “niet verdiend”. “Als je uit bij Anderlecht zo dominant bent in de tweede helft en je verliest, heb je dat enkel aan jezelf te wijten.”

Een kwartiertje voor de aftrap rolde de “kampioenen”-kreet al eens vrolijk van de tribune in het Lotto Park. De Antwerp-fans laten geen kans onbenut om hun successen er in te wrijven, en al zeker niet op bezoek bij de recordkampioen.

Op het veld was er minder reden tot lachen voor de rood-witte aanhang. Anderlecht begon gretig aan de match en gaf de ‘Great Old’ niet de tijd om in hun spel te komen. Niet dat RSCA uitgespeelde kansen had in die openingsfase, maar het gaf de Brusselse burger wel moed. N’Diaye en Debast kregen allebei een kopkansje, maar niets spectaculair. Antwerp herstelde de balans gaandeweg de eerste helft wel, maar het liep altijd spaak nog voor de zone van de waarheid in zicht kwam.

Het had er alle schijn van dat er voor rust niet gescoord zou worden. Tot scheidsrechter Jasper Vergoote in de toegevoegde tijd naar de stip wees na een fout van Alderweireld op N’Diaye. Onnodig én belangrijk voor het wedstrijdverloop, want Dolberg nam het geschenk in dank aan en ramde z’n eerste voor Anderlecht voorbij Butez. Anderlecht trok alsnog met een voorsprong de rust in.

Van Bommel keek nog even toe, maar gooide op het uur toch Ekkelenkamp en Kerk in de strijd. Dreyer had toen al bijna voor een dubbele voorsprong gezorgd, maar zijn schot strandde op de paal. De wissels loonden wel. Ekkelenkamp kreeg meteen – met een gelukje – de bal voor z’n voet en bracht laag voor, maar Sardella gooide zich nog voor het intikkertje van Janssen.