Thu. Sep 19th, 2024

De Tour de France voor vrouwen zit erop. Tijd om de rekening te maken. Met 43.070 euro aan prijzengeld moet Lotte Kopecky op financieel vlak enkel winnares Demi Vollering laten voorgaan. Opvallend: onze landgenote nestelt zich ook in de gezamenlijke top tien met de mannen.

Reken gerust even mee. De tweede plaats in het eindklassement levert 25.000 euro op. Ritwinst 4.000 euro, eindwinst in het puntenklassement 3.000 euro. Tel er nog een reeks andere ereplaatsen en premies bij en de som van 43.070 euro klopt als een bus.

Ook qua prijzengeld staat Lotte Kopecky op twee in de Tour voor vrouwen. Ze is daarmee de enige die ietwat in de buurt blijft van eindwinnares Demi Vollering. De Nederlandse strijkt dankzij een eindwinstpremie van 50.000 euro een totaalbedrag van 61.630 euro op. Katarzyna Niewiadoma gaat als derde naar huis met 16.770 euro.

De bedragen staan in schril contrast met de topverdieners bij de mannen. Daar was de totale prijzenpot dit jaar goed voor 2.308.029 euro. Eindwinnaar Jonas Vingegaard streek 551.970 euro op, terwijl Tadej Pogacar zich tevreden moest stellen met 284.030 euro. Jasper Philipsen was met 94.600 euro goed voor een vierde plaats.

Tussen de topverdieners bij de mannen en de vrouwen gaapt dus een flinke kloof, maar daarachter kunnen Vollering en Kopecky zich wel in de financiële top tien nestelen. Als we de mannen én de vrouwen samengooien, dan komt de Nederlandse op een zevende plaats, Kopecky haalt nog net de tiende plaats.

Opvallend: Kopecky haalt ook meer geld op uit de Tour dan Wout van Aert. Hij klokte na zijn terugtrekking uit de Tour af op 29.920 euro, Victor Campenaerts ging als eindwinnaar in de superstrijdlust met 27.870 euro naar huis. Beiden rijfden ruim 10.000 euro minder dan Kopecky binnen.

Tot slot niet onbelangrijk: het geld is in principe niet alleen voor de renners in kwestie. Er is zowel bij de mannen als de vrouwen de traditie dat de prijzengelden binnen de ploegen worden verdeeld onder de renners en de stafleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *