Thu. Sep 19th, 2024

De Tour zit erop. En dus kan er een laatste financiële balans worden opgemaakt. Mede dankzij een cheque van een half miljoen euro staat eindwinnaar Jonas Vingegaard op kop. De eerste Belg is groene trui Jasper Philipsen, viervoudig ritwinnaar. Bij de teams is Jumbo-Visma de grote primus.

Vingegaard verdiende 551.970 euro. Het merendeel daarvan bestaat uit het half miljoen euro dat de Deen als eindwinaar van de Tour krijgt. Witte trui Tadej Pogacar (284.030 euro) volgt op ruime afstand. De derde in het algemene klassement is ook de derde in het rijtje van grootverdieners, want Adam Yates streek 121.760 euro op. Daarna viervoudig ritwinnaar en groene trui Jasper Philipsen (94.600 euro) en Simon Yates (89.340 euro).

Niet onbelangrijk: het geld is in principe niet louter voor de renner. Er is de traditie dat de prijzengelden binnen de ploegen worden verdeeld onder de renners en de stafleden.

Bij de teams is Jumbo-Visma niet verrassend de grote slokop. Grotendeels dus dankzij Vingegaard, maar ook Wout van Aert (29.920 euro) deed zijn duit in het zakje. UAE (455.560 euro) en INEOS Grenadiers (132.910 euro) vervolledigen de top drie. Alpecin-Deceuninck staat zesde, Lotto-Dstny elfde, Soudal Quick-Step veertiende – het maakte nog een forse sprong in de laatste week – en Intermarche-Circus-Wanty prijkt op een negentiende stek. Daaronder staan nog DSM, Movistar en Astana. Ter illustratie: Philipsen sprokkelde meer prijzengeld dan Intermarche-Circus-Wanty, DSM, Movistar en Astana samen. De Tour, ook in het financiële plaatje bikkelhard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *