Thu. Sep 19th, 2024

Matej Mohoric (28) heeft de negentiende etappe in de Tour gewonnen. De Sloveen van Bahrain-Victorious was na een knotsgekke etappe nipt sneller dan Kasper Asgreen, de winnaar van gisteren.

Morgen staat de laatste bergrit op het menu en zondag eindigt de Tour met de traditionele slotparade door Parijs, maar vandaag was het nog een keer aan de baroudeurs. De negentiende etappe telde slechts twee officië beklimmingen, maar leek – zeker aan het einde van de Tour – toch te lastig te controleren voor de sprintersploegen. “140 renners hebben deze rit aangestipt”, zei Oliver Naesen.

Naesen zei het wellicht met enige zin voor overdrijving, maar daar was in een dolle beginfase niets van te merken. Het regende aanvalspogingen. Allemaal tevergeefs, tot zich na bijna zestig kilometer dan toch een kopgroep van negen vormde. Daarbij twee Belgen: Tiesj Benoot en Victor Campenaerts. Ze leken vertrokken, maar in het peloton hielden de ploegen die niet mee waren het verschil beperkt.

Die kleine kloof zorgde ervoor dat na de tussensprint een grote groep van bijna dertig man de oversteek naar voren kon maken. Groene trui Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel waren mee, net als Jordi Meeus en Naesen. Campenaerts vond die volksuitbreiding maar niets en muisde er meteen na de samensmelting vanonder. ‘Vocsnor’ kreeg met Simon Clarke een ervaren rot mee als metgezel.

Campenaerts en Clarke vonden elkaar uitstekend, maar toen de Australiër vlak voor de laatste beklimming van de dag af te rekenen kreeg met krampen, dreigde het ook voor onze landgenoot een ‘mission impossible’ te worden. Die vrees werd werkelijkheid toen hij op de klim werd voorbijgestoven door Asgreen – de winnaar van gisteren -, Mohoric en O’Connor. Dat trio kwam met een mooie voorsprong boven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *