Thu. Sep 19th, 2024

Wanneer Gary Neville met een gast gaat wandelen voor zijn podcast, levert dat meestal goeie content op. Zo ook met Vincent Kompany (37). Twee voormalige topverdedigers hadden het uitvoerig over leven en werk. “Ik heb een mechanisme gevonden om te pauzeren wanneer het echt nodig is.”

“Ik heb mijn volledige jeugdopleiding bij Anderlecht gespeeld”, zegt Kompany in The Overlap. “We speelden volgens de Cruijff-filosofie. Als jonge kinderen keken wij op de bus op weg naar matchen naar videobanden van Johan Cruijff. Dat heeft een grote indruk op mij nagelaten. Ik heb dat nog tegen de vrouw van Cruijff gezegd toen ik haar ontmoette. Alles draaide om mooi voetballen, maar van zodra ik in de eerste ploeg van Anderlecht kwam, verdween dat. Daarvoor durfde ik dribbelen en passen. Dat heb ik dertien jaar lang niet mogen doen. In Engeland heb ik altijd geleerd dat ik mensen moest beuken (lacht). Dat vond ik fantastisch hoor. Ik zat veel in de gym, zodat ik kon worstelen met Stoke-verdedigers. Toen kwam ik op mijn dertigste Pep Guardiola tegen en veranderde alles. Plots was de cirkel rond. Ik verloor vijf kilo en mocht weer voetballen als voorheen. Met Burnley spelen we veel uit balbezit, maar dat is voor mij geen doel op zich. Ik wil de bal veel hebben als ik het gevoel heb dat we er iets mee kunnen doen. Ik weet dat de Premier League ons wat dat betreft nederig zal maken, maar zo deden we het in de Championship en het is iets waar ik in geloof.”

Volgens zijn assistent Craig Bellamy werkt Kompany doorgaans door tot 22 uur. Nachten van slechts vier of vijf uur zijn geen uitzondering. “Ik werd hard, ja”, geeft de voormalige Rode Duivel toe. “Ik heb een goed mechanisme gevonden om te pauzeren wanneer het echt moet. Ik kan vijf dagen na mekaar keihard gaan. En als je dat doet, dan kan niemand je verwijten dat je eens een namiddagje vrij neemt. Zo rechtvaardig ik het ook naar mezelf toe. Ik weet dat ik er alles aan doe, dus voel ik me er niet schuldig over.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *