Thu. Sep 19th, 2024

Mark Cavendish (38) heeft dan toch mogen vieren in deze Giro. De Brit haalde het in de slotrit met aankomst in Rome na een koninklijke massasprint.

Primoz Roglic z’n eindzege kwam niet meer in het gedrang, Geraint Thomas speelde over de ploeggrenzen heen een knappe rol als sprintloods voor z’n goeie vriend Cavendish.

Alle wegen leiden naar Rome, ook in de Giro. De Ronde van Italië kende zijn sluitstuk in de schaduwen van het Colosseum en het Forum Romanum. Primoz Roglic mocht als primus onder de gladiatoren op twee wielen met het roze om de schouders op triomftocht.

Onderweg een karrenvracht aan obligate kiekjes en felicitaties. Geraint Thomas toonde zich groot na zijn tijdritnederlaag van gisteren op Monte Lussari. Ook Mark Cavendish en tal van anderen kwamen de Sloveense eindwinnaar van de Giro proficiateren.

Op 75 kilometer van het eind was het dan toch tijd voor wapengekletter. Bouet, Benedetti en Skujins probeerden Rome te veroveren, maar dat was buiten de sprinters gerekend. De slotrit was – uiteraard – een kroniek van een aangekondigde massasprint.

Een uitval van smaakmaker Gee kon daar niets meer aan veranderen. Het moest en zou een sprint worden en daarin toonde Geraint Thomas zich opnieuw van zijn mooiste kant. De Welshman zette zich op kop voor ex-ploegmaat Mark Cavendish en piloteerde zijn landgenoot uitstekend de slotkilometer in.

Aan de afscheidnemende ‘Manx Missile’ om het af te maken. Deed Cavendish ook en het moet gezegd: mét bravoure. In zijn Britse kampioenentrui stoof hij weg van de rest. Milan kwam er niet aan te pas, terwijl Ackermann stevig ten val kwam. Kirsch en Fiorelli strandden op twee en drie.

Roglic mocht ondertussen ook de armen in de lucht gooien. De Sloveen genoot zichtbaar van zijn vierde eindzege in een grote wielerronde. Hij en niemand anders mocht in Rome die schitterende Trofeo Senza Fine de lucht insteken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *