Thu. Sep 19th, 2024

In de 18de etappe van de Giro heeft Italiaans kampioen Filippo Zana een vroege vlucht perfect afgerond. Hij haalde het na een zware Dolomietenrit in een sprint met Thibaut Pinot. Primoz Roglic geraakte niet van roze trui Geraint Thomas af, terwijl Almeida vandaag 21 seconden verloor.

In het eerste deel van het Dolomieten-drieluik kreeg het peloton 161,1 kilometer geserveerd met daarin vier gecategoriseerde beklimmingen. Een nieuw gevecht tussen de klassementsmannen diende zich aan, met als hamvraag: kon Primoz Roglic de rug rechten?

Een vroege vlucht van zeven, met daarbij Thibaut Pinot als belangrijkste naam, kleurde het leeuwendeel van de etappe. Intussen voerde Ineos Grenadiers, met Laurens De Plus op kop, de forcing op de eerste beklimming van de dag. De groep der favorieten was plots nog maar twintig man sterk.

Ineos bleef gas geven en hield de vroege vlucht lange tijd binnen schot. Op 80 kilometer van de streep veranderde de Britse formatie het geweer van schouder: Thomas en co trokken, na het moordende wedstrijdbegin, de handrem op en lieten de aanvallers zo uitlopen tot vijf minuten. De kansen van de vluchters stegen.

Voorin had Pinot een plannetje in petto: én ritwinst én de bergtrui afnemen van Ben Healy, die de vlucht miste. Op de eerste drie beklimmingen sprokkelde de Franse berggeit een hoop punten en stootte hij Healy van de (berg)troon. Missie half geslaagd.

Ook voor de ritzege beschikte Pinot over goede papieren, maar hij moest in de finale wel afrekenen met Italiaans kampioen Filippo Zana. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, want een sprintje moest beslissen over de overwinning. En daarin was Zana net sneller. Alweer net niet voor Pinot, die als troostprijs dus wel de bergtrui mocht ophalen.

Enkele minuten verderop dropte het Jumbo-Visma-duo Kuss-Roglic een bommetje. De Amerikaan trok stevig door, zijn Sloveense kopman, roze trui Geraint Thomas en een andermaal verbluffende Dunbar volgden. João Almeida kreeg het dan weer lastig, maar verdween nooit helemaal uit beeld.

Roglic probeerde Thomas nog af te schudden, maar de Welshman gaf geen krimp. Hij begint morgen met een bonus van een halve minuut op Roglic aan de beslissende tweedaagse. Wint hij vijf jaar na zijn eindzege in de Tour zijn tweede grote ronde?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *