Thu. Sep 19th, 2024

In juli vorig jaar moest hij zijn voetballoopbaan tijdelijk staken vanwege de diagnose kanker. Nu, bijna een jaar later, staat Sébastien Haller met Borussia Dortmund op de drempel van het landskampioenschap in Duitsland. ,,Niets of niemand krijgt hem gek.”

De verwondering is welhaast van zijn gezicht af te plukken, een kleine week geleden, kort nadat hij er met twee treffers tegen FC Augsburg voor heeft gezorgd dat Borussia Dortmund nu op de drempel van het landskampioenschap staat in Duitsland. „Als iemand mij zes maanden geleden gezegd zou hebben dat ik me in deze situatie zou bevinden, had ik het niet geloofd”, vertelt Sébastien Haller (28). Vervolgens, na een moment van overpeinzing: ,,Nee, dan had ik het echt niet geloofd.”

Het kan een gedenkwaardige dag voor hem worden, zaterdag, wanneer Borussia in eigen huis FSV Mainz treft. En niet alleen omdat voor zijn club na tien opeenvolgende titels voor Bayern München voor het eerst sinds 2012 weer de titel gloort. Voor de Ivoriaanse international zelf moet het duel in het voormalige Westfalenstadion een prachtig slotstuk worden van de zwaarste periode in zijn leven. Bijna een jaar nadat bij hem teelbalkanker werd geconstateerd, maakt Haller zich op voor zijn mooiste voetbalprijs tot dusver. ,,Blijkbaar heeft het zo moeten zijn”, zegt Sean Klaiber, boezemvriend en voormalig ploeggenoot van Haller bij FC Utrecht en Ajax. ,,Altijd heeft ’Seb’ gezegd: ‘Geloof me, het komt goed’. En nu, tien maanden later, ís het goed. Echt, dat kampioenschap komt hem zo ongelooflijk toe.”

Juli 2022 was het. De beide families hadden net met elkaar vakantie gevierd op Curaçao, toen de telefoon van Klaiber ging. Haller, die toen net de overstap van Ajax naar Borussia Dortmund had gemaakt, was ziek. Erg ziek. Maar, zo zei de spits er direct bij: overdreven veel zorgen over zijn lot waren niet nodig. ‘Typisch Seb’ noemt Klaiber die attitude. ,,Hij moest mij nog meer troosten dan ik hem”, kijkt de FC Utrecht-verdediger terug. ,,En tijdens zijn ziekte is hij gewoon door blijven trainen, hè. Man, hij heeft zo’n ijzersterk karakter. Daar kun je alleen maar diepe bewondering voor hebben.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *