Thu. Sep 19th, 2024

Mads Pedersen heeft zijn trilogie voltooid in de zonnige rit naar Napels. De Deen van Trek Segafredo heeft nu een rit te pakken in alle grote rondes. Ongelukkige vluchters De Marchi en Clarke strandden met de finish in zicht.

Remco Evenepoel beleefde een rustige dag na zijn dubbele val van gisteren. Over naar de orde van de dag. Vlak na de officiële start kozen vijf renners het hazenpad. Alessandro De Marchi, Simon Clarke, Francesco Gavazzi, Alexandre Delettre en Charlie Quarterman maakten zich op voor een dagje in de vroege vlucht. De voorsprong van het vijftal liep op tot maximaal vijf minuten.

Vlak voor de top van de Picco Sant’Angelo – de laatste beklimming van de dag – kozen De Marchi en Clarke het hazenpad. De ervaren rotten begonnen hun koppeltijdrit op 65 km van het einde. Het peloton hield de leiders onder impuls van enkele sprintersploegen binnen schot. Of dat dachten ze toch.

Op 30 km van het einde bedroeg de voorsprong van het leidersduo nog steeds 2’30”. De nervositeit steeg in het peloton, vooral bij de teams die hun zinnen hadden gezet op de dagzege. In de laatste 15 kilometer kregen we toch wat opschudding. Eerst stond Primoz Roglic te voet met een lekke band. Daarna moest Geraint Thomas aan zijn ketting sleutelen. De kanshebbers voor het eindklassement kwamen met hulp van hun team terug bij de grote groep.

De Marchi en Clarke plooiden zich vooraan helemaal dubbel, maar werden op 300 meter van de finish toch gegrepen. Als ze niet naar elkaar hadden gekeken, lag de overwinning voor het grijpen. Gaviria gebruikte de vluchters als springplank, maar ging – niet voor de eerste keer – te vroeg aan. Pedersen gooide zich nog voorbij de Colombiaan en won zijn eerste rit in de Giro. Milan werd tweede, Gaviria derde. De missie van Pedersen in deze Ronde van Italië – in elke grote ronde een rit winnen – is al in rit zes geslaagd.

Leknessund behoudt logischerwijs het roze. Remco Evenepoel beleefde een rustige dag in Italië.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *