Thu. Sep 19th, 2024

Greg Van Avermaet (37) stopt met koersen.

De ex-olympisch kampioen doet het seizoen uit bij AG2R-Citroën, maar daarna is het gedaan. Het is mooi geweest, zegt de man die het Belgische wielrennen overeind hield na/naast Boonen en Gilbert. “Het is tijd voor andere doelen in mijn leven”, schrijft hij op sociale media.

Van Avermaet vertelde het anderhalve maand geleden al: na de klassiekers zou hij gaan samenzitten met zijn vrouw en zou hij bekijken of hij nog langer wielrenner wilde blijven. Van Avermaet geeft daar later vandaag meer uitleg bij.

Hij liet alvast verstaan dat hij vrede heeft met de situatie. Hij stopt niet als een gefrustreerd man – “daarvoor was mijn carrière te mooi”. Maar het is ook niet het einde waarvan hij had gedroomd. Het steekt dat hij dit voorjaar geen prijs – in zijn geval een mooie ereplaats – kon rijden. Presteren was altijd zijn drijfveer.

Met dat in het achterhoofd had hij al vroeger kunnen beslissen om te stoppen, maar dat wilde Van Avermaet niet. Hij fietst nog te graag, ook trainen is nog altijd plezant. “Ik heb altijd gedacht dat ik tot mijn 40ste renner zou blijven.”

Van Avermaet wil ook een stuk van de wereld zien. “Ik kijk uit naar de reizen die ik nog wil maken”, vertelde hij eerder. “Ik wil sowieso een keer terug naar Rio om Ellen en mijn kinderen te tonen waar ik goud gewonnen heb. Dan ga ik nog een keer het olympisch parcours afrijden. Ik wil ook naar Park City, in Utah, om te skiën. In New York ben ik ook nog nooit geweest. Zuid-Afrika wil ik ook doen. Er zijn nog veel dingen.”

Van Avermaet heeft altijd de optie open gehouden om na zijn carrière te gaan mountainbiken – hij wil graag de Cape Epic rijden, en de Transalp, en eventueel de Crocodile Trophy, meerdaagse races in Zuid-Afrika, de Alpen en Australië. Sinds kort heeft hij ook de smaak van het gravelrijden te pakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *