Thu. Sep 19th, 2024

Bisnummer voor Remco Evenepoel (23) op de Quai des Ardennes. De wereldkampioen wielrennen won voor het tweede jaar op rij Luik-Bastenaken-Luik. Na La Redoute kneep hij Tom Pidcock, die nog tweede werd voor Santiago Buitrago, als laatste concurrent helemaal dood. Grote uitdager Tadej Pogacar brak zijn pols bij een valpartij vroeg in de wedstrijd.

Een anticlimax nog voor de koers halfweg was: Tadej Pogacar viel letterlijk en figuurlijk uit in Luik-Bastenaken-Luik. De Sloveen blesseerde zich bij een tuimelperte met Mikel Honoré aan de pols en kon niet verder. Streep door het gedroomde duel met Remco Evenepoel. De wereldkampioen – met witte broek – torste de favorietenrol plots in z’n eentje.

Dat betekende dat zijn ploeg aan de bak moest. Soudal Quick-Step opende met veel bravoure op meer dan 100 kilometer van de meet. Mannen als David Gaudu, Mikel Landa, Enric Mas en Alexey Lutsenko moesten eraf, dat terwijl iemand anders de trein rond Evenepoel lik op stuk probeerde te geven: Jan Tratnik vertrok en zette druk door in één ruk naar de vroege vluchters te rijden.

De Sloveen van Jumbo-Visma probeerde met die ‘move’ de troepen rond Evenepoel uit te dunnen. Mauro Schmid, Pieter Serry en Julian Alaphilippe moesten snel aan de bak. Op 60 kilometer van de streep had de wereldkampioen zo enkel nog Louis Vervaeke en Ilan Van Wilder bij zich. Maar die wisten van geen wijken: l’équipe était à l’hauteur de son leader.

Terwijl Evenepoel kwistig heen en weer zat te kijken, zette Van Wilder zijn kopman met verve af op La Redoute. Tom Pidcock vocht zich als enige nog naar het wiel, de rest werd in de aprilse nattigheid helemaal weggeblazen.

Niets van, op de eerste de beste strook omhoog na La Redoute liet Evenepoel zijn laatste metgezel achter. Pidcock had z’n motor helemaal opgeblazen om de wereldkampioen te volgen. De regenboogtrui was eigenlijk voor La Roche-aux-Faucons al zegezeker.

Evenepoel mocht even later voor het eerst zijn zegegebaar maken in de regenboogtrui. Als wereldkampioen winnen in Luik deden enkel Ferdi Kübler (1952), Eddy Merckx (1972 en 1975) en Moreno Argentin (1987) hem voor. Ondertussen zat Tadej Pogacar in het ziekenhuis van Genk met een gebroken pols.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *