Thu. Sep 19th, 2024

Tja. Dan krijg je dát. In de finale van de Scheldeprijs reed Murphy niet eens mee met Soudal-Quick.Step. Brute pech hield speerpunt Fabio Jakobsen van meer. Zo blijft het Vlaams-klassieke voorjaar 2023 voor de troepen van Patrick Lefevere een somber verhaal. Tenzij…zondag, in Parijs-Roubaix? Zóu het?

Even heerste er verwarring aan de teambus in een zijstraat van de Churchilllaan. 35ste. Ver uit de buurt dus van Philipsen, Welsford en co. Huh? Het zag er wat onnozel uit. Fabio Jakobsen, Europees kampioen en op papier één van de snelsten van dit pak, compleet weggesprint op zíjn afspraak van deze klassieke lente? “Zevenhonderd meter vóór de finish zat hij nochtans nog goed”, vond ploegleider Wilfried Peeters, even voor de debriefing. “Op dat punt misschien iets te ver, zou je kunnen zeggen, maar zeker niet in compleet verloren stelling. Cavendish reed in zijn buurt. Die rijdt een mooie sprint en wordt uiteindelijk nog derde. Dus…”

Vijf verhelderende minuten later: ‘ping’, appje op onze smartphone. Wilfried Peeters. “Zijn ketting ging eraf. Dát was dus de reden.” Werkpaard Tim Declercq, alweer zijn eigen beukende zelf in de slotfase, bevestigde. “Plots was het voorbij. Doodjammer. Want we zijn er als ploeg volledig voor gegaan. In het peloton zal het een makkelijke dag zijn geweest, maar wij hebben toch serieus moeten rijden achter die vluchters. Maar kijk: we werden niet gediend door het geluk. Fabio’s rol was zeker niet uitgespeeld. Ik denk dat hij nog een goeie kans maakte.”

Daar had Declercq zo zijn argumenten voor. “Jakobsen is en blijft nog steeds één van de sterkste sprinters ter wereld. Die op dit moment, puur conditioneel, volgens mij nooit beter was. Dan heb ik het vooral over de aërobe component van die conditie (gericht op uithoudingsvermogen, red.).” Vraag is dan waarom zich dat tot dusver nog niet vertaalde in een resem topresultaten. Jakobsen blijft voorlopig hangen op twee zeges, een ritje in de Ronde van San Juan en een etappe in Tirreno-Adriatico. Eén derde slechts van het aantal vorig jaar, op hetzelfde tijdstip. Declercq: “Feit is dat hij zijn sprint dit seizoen nog niet vaak heeft kunnen tonen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *