Thu. Sep 19th, 2024

Filippo Ganna heeft zijn favorietenrol in de openingstijdrit van Tirreno-Adriatico helemaal waargemaakt. De Italiaan blies de tegenstand helemaal weg. Wout van Aert nam dan weer geen risico’s in de regen en speelde geen rol van betekenis.

Wout van Aert maalde na het forfait voor de Strade Bianche zijn eerste wedstrijdkilometers op de weg, maar van de openingstijdrit van Tirreno-Adriatico had hij geen doel gemaakt. Van Aert koos er zelf voor om snel van start te gaan en moest flink wat regen trotseren. Hij besloot dan ook geen risico’s te nemen, een toptijd zat er bijgevolg niet in. Voor Van Aert was het zijn enige tijdrit van het voorjaar.

Na de aankomst van Van Aert zat Bruno Armirail een tijdje in de hot seat, maar de Fransman werd eraf geblazen door wervelwind Magnus Sheffield. De 20-jarige Amerikaan van Ineos Grenadiers was maar liefst 26 seconden sneller. Meteen was duidelijk dat ze van ver zouden moeten komen om hem nog te onttronen.

Landgenoot Brandon McNulty en de Australische specialist Michael Hepburn kwamen dicht, maar beten hun tanden stuk op de tijd van de winnaar van de Brabantse Pijl van vorig jaar. Het bleek uitstel van executie, want de Duitser Lennard Kämna dook wél drie tellen onder de tijd van Sheffield.

Moest dan nog vertrekken: topfavoriet Filippo Ganna. De Italiaan zorgde aan het tussenpunt al voor een kleine aardverschuiving door maar liefst tien seconden rapper te zijn dan Hepburn. En dat terwijl iedereen daar als sardientjes op elkaar gepakt zat. Aan de finish werd dat verschil nog eens bijna verdrievoudigd – dat heet van een andere planeet zijn.

Bij de klassementsmannen was het vooral uitkijken naar de prestatie van Primoz Roglic, die onverwacht aan de start kwam en zijn eerste koers sinds de Vuelta reed. De Sloveen deed het goed en was bij de beteren van de favorieten voor de eindzege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *