Thu. Sep 19th, 2024

De eerste etappe van de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño is stilgelegd vanwege hevige sneeuwval. Bij de start van de etappe, die zou voeren van Muralla de Lugo naar Sarria, naderden de temperaturen al het vriespunt.

In de slotfase van de rit met een aantal beklimmingen kregen de wielrenners, onder wie de Deen Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma, te maken met sneeuwbuien. Zo’n 20 kilometer voor de streep besloot de organisatie de koers te neutraliseren.

Dat gebeurde pas nadat het peloton de voet aan de met sneeuw bedekte grond had gezet. Drie koplopers, onder wie de Italiaan Gianni Mosconi, reden nog even door tot zij hoorden dat de etappe definitief was gestaakt.

Vingegaard, winnaar van de Tour de France in 2022, rijdt in Spanje zijn eerste koers van het jaar. Begin oktober kwam hij in de Ronde van Lombardije voor het laatst in actie.

Jumbo-Visma-ploegleider Frans Maasen kon zich vinden in het besluit de koers stil te leggen. ,,Iedereen zat te kleumen op de fiets, renners huilden van de kou”, vertelde Maassen op de site Wielerflits. ,,Er waren renners die zeiden: dit gaat te ver. Ik ben ook naar de jury gereden. Die zeiden meteen: we stoppen ermee. De laatste klim lag ook nog een stuk hoger. Het was daar nog erger geworden.”

De organisatie van de rittenkoers, die een vervolg is op de Ronde van Galicië, besloot dat de onderweg behaalde bonificatieseconden en punten voor het bergklassement na afloop van de tweede etappe worden doorberekend. Dat houdt in dat Vingegaard, die vroeg in de rit 3 seconden veroverde, die marge behoudt. Er vertrekt vrijdag niemand in de leiderstrui.

Olav Kooij heeft in de biljartvlakke vierde etappe van de UAE Tour net naast de dagzege gegrepen. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma moest zijn meerdere erkennen in Sebastian Molano.

De Nederlandse renners waren donderdag goed vertegenwoordigd in de massasprint in de haven van Dubai. Arvid de Kleijn werd vierde, voor Dylan Groenewegen, Danny van Poppel en Marijn van den Berg. Remco Evenepoel blijft de leider in het algemeen klassement.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *