Thu. Sep 19th, 2024

Net geen dubbelslag voor Mauri Vansevenant in de Ronde van Oman. Onze landgenoot won de slotrit met aankomst op de steile Green Mountain. Leider Matteo Jorgenson strandde in zijn zog op de tweede plaats en stelde zo zijn eindzege met 1 seconde overschot veilig. De ritoverwinning van Vansevenant was trouwens ook de 900ste keer dat Patrick Lefevere met één van zijn renners mocht vieren. “Jammer dat ik net naast de eindwinst grijp, maar hier winnen op Green Mountain is ook heel mooi”, aldus Vansevenant.

Bijna 6 kilometer klimmen aan gemiddeld meer dan 10 procent. Het sluitstuk van de Ronde van Oman was een pittige noot om kraken. De aankomst op Green Mountain was een laatste kans voor de mannen met klassementsplannen om een gooi te doen naar de eindzege. Met Mauri Vansevenant, Maxim Van Gils en Cian Uijtdebroeks stonden bovendien drie Belgen binnen de 20 seconden van leider Matteo Jorgenson.

Ook de eerste wedstrijduren kleurden Belgisch. Met Lawrence Naesen en Ceriel Desal zaten twee landgenoten mee in de vijfkoppige vlucht van de dag. Pas op de slotklim zouden ze het hoofd buigen voor een peloton dat door Intermarché-Circus-Wanty uit elkaar werd geranseld. Meintjes zette zich op kop voor Taaramae, de rest moest op de steile pentes pompen om mee te kunnen.

Ulissi en Lutsenko waren de eerse klassementsman die het hoofd moesten buigen, terwijl Vansevenant en Van Gils resoluut voor het wiel van Jorgenson kozen. Toen Taaramae doortrok na het voorbereidend werk van Meintjes hingen enkel nog Vansevenant, Jorgensen en Bouchard in het wiel. Die vier zouden onder elkaar uitmaken wie de dag- en rondewinst zou pakken.

In de slotkilometer ging Bouchard als eerste, Vansevenant probeerde te counteren, maar Jorgenson was alert. Het zou in de laatste tientallen meters beslist worden en daar zette Vansevenant de kroon op het werk. De West-Vlaming wiens familie mee is afgereisd naar Oman won de sprint van Jorgenson, die zo wel zijn eindzege veilig stelde. Maxim Van Gils kwam als vijfde binnen, Uijtdebroeks als tiende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *